Documente explozive. Comisia Europeană ştia că Rusia impune standarde duble la gaze prin „prădătorul Gazprom“, dar a sacrificat statele din Est pentru Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a folosit exporturile de gaze pentru a dezbina statele Uniunii Europene, Gazprom oferind Germaniei preţuri mai mici, în defavoarea statelor est-europene care au plătit mai mult, în timp ce Comisia Europeană era conştientă de acest lucru, arată documente dezvăluite în exclusivitate de presa britanică.

Documentele arată cum preşedintele rus Vladimir Putin a controlat abuziv aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, fiind expuse de asemenea încălcări deliberate ale legislaţiei UE şi un model de agresiune politică care a durat aproape un deceniu. Acestea mai arată comportamentul de pradă al Gazprom, care a acţionat ca armă de executare a politicii externe ruse, potrivit Telegraph.

Germania, favorizată

Raportul sugerează că Germania s-a bucurat de o dulce înţelegere cu Gazprom, câştigând un avantaj competitiv în ceea ce priveşte costurile cu gazele, în detrimentul celorlalte economii ale UE şi lăsând statele din prima linie la mila tacticilor puternice ale Moscovei.

De asemenea, Bulgaria a fost tratată aproape ca o colonie, în timp ce Polonia a fost forţată să plătească preţuri exorbitante pentru fluxurile de gaze importate din Siberia.

Raportul cheie - numit „Declaraţie de obiective” - ​​este un act confidenţial de inculpare al direcţiei de concurenţă de UE. El a fost elaborat în 2015, după patru ani de investigaţie.

Acesta afirmă că Gazprom a încălcat mai multe legi ale UE şi s-a angajat în „comportamente abuzive”, aplicând „preţuri neloiale” şi exercitând „poziţie dominantă”. Comisia a solicitat amenzi de 30% din vânzările relevante sau până la 10% din cifra de afaceri totală. „Comisia consideră că încălcarea a fost săvârşită în mod intenţionat. Gazprom este pe deplin conştient de natura ilegală a cel puţin o parte dintre diversele măsuri contractuale şi necontractuale”, au arătat reprezentanţii instituţiei.

Anchetatorii au descoperit că Gazprom îi cere Poloniei 350 de dolari pe 1,000 de metri cubi de gaz, în comparaţie cu 200 de dolari cât cere pe gazul care ajunge în conducta Yamal din Germania, unde costul ar fi trebuit, în mod logic, să fie mai mare. Motivul aparent a fost acela de a pedepsi Polonia pentru refuzul de a ceda ruşilor controlul asupra acelei secţiuni a infrastructurii. Preţul privilegiat al Germaniei ar putea explica de ce a fost principalul pion al intereselor Gazpromului la Bruxelles, în ciuda atacului Kremlinului asupra democraţiilor occidentale.

De asemenea, Gazprom a făcut ca Polonia să nu mai obţină livrări urgente de gaze naturale de la angrosiştii occidentali în criza acută de gaze din 2009.

Totodată, Bulgaria este deosebit de izolată, fără legături cu reţelele de gaze învecinate. Documentul mai arată că ţara a fost victima „abuzului exploatator”. Grupul energetic de stat BEH „nu a avut de ales decât să-şi accepte participarea la anumite condiţii de tranzacţionare inechitabilă impuse”.

În ţările baltice, preţurile la gaz se deosebeau de la o ţară la alta şi par a reflecta recompense sau pedepse pentru schimbările de politică faţă de Rusia de către guvernele respective. 

Bombă politică

Documentele „scăpate” reprezintă o bombă politică, ce arată o încălcare jenantă a politicii concurenţiale a UE. Acestea ilustrează că Bruxelles este dispus să întoarcă privirea atunci când se pregăteşte să ajungă la o înţelegere confortabilă cu Moscova, ignorând principiile fundamentale ale dreptului UE.

„Este o problemă foarte mare. Ceea ce arată documentele este că a existat un abuz sistematic al poziţiei dominante şi că aceasta a fost în mod clar făcută în scopuri politice”, a declarat profesorul Alan Riley, expert în legislaţia UE privind energia la Consiliul Atlantic.

„Gazprom a împărţit piaţa energetică europeană în fiecare moment. Iar acum, Comisia are grijă să încheie o înţelegere care tratează est-europenii ca şi cum nu ar fi state membre”, a spus el.

Scandalul apare în contextul în care Social-democraţii (SPD) din coaliţia germană sunt apropiaţi de Moscova şi susţin proiectul gazoductului Nord Stream 2, deţinut şi controlat de Gazprom. Fostul cancelar Gerhard Schroder se află în boardul proiectului şi, prin urmare, lucrează pe un salariu de la Kremlin. Conducerea Nord Stream 2 este asigurată de foşti ofiţeri KGB şi Stasi. Noua conductă concentrează mai mult puterea Gazprom, mutând fluxurile de gaze departe de conducta „Frăţiei”, care trece prin Ucraina, servind astfel un obiectiv cheie al geostrategiei Kremlinului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite