Companiile energetice taie cheltuielile şi îşi reduc personalul INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile petroliere au redus drastic programul de investitii pentru 2016
Companiile petroliere au redus drastic programul de investitii pentru 2016

Cu preţul petrolului aflat la minimul ultimilor 11 ani, giganţii petrolieri ai lumii se confruntă cu cea mai lungă perioadă de diminuare a investiţiilor din ultimele decenii. În premieră, vor fi nevoite să se împrumute pentru a plăti dividende către investitori.

Numai în luna noiembrie, companiile petroliere şi de gaze naturale au desfiinţat peste 250.000 de locuri de muncă la nivel global, a anunţat Graves&Co, firmă de consultanţă pentru industria energetică, tendinţă care se va menţine dacă preţurile nu vor creşte în perioada următoare.

La aproximativ 37 USD pe baril, preţul ţiţeiului se află mult sub pragul de 60 de dolari luat în calcul de companii precum Total, Statoil sau BP la stabilirea bugetelor de venituri şi cheltuieli, relatează Reuters.

Multinaţionalele sunt din nou forţate să reducă din cheltuieli, să vândă active să concedieze dintre angajaţi şi să amâne proiecte pe măsură ce preţurile nu arată niciun semn de revenire.

Chevron şi ConocoPhillips, ambele din SUA, au anunţat reducerea cu un sfert a bugetelor pentru 2016, faţă de anul trecut. Royal Dutch Shell a comunicat de asemenea o tăriere a cheltuielilor cu 5 miliarde de dolari ca urmare a procesului de preluare a companiei britanice de gaze, BG Group.

Investiţiile globale în industria petrolieră şi a gazelor naturale scad în 2016 la cel mai mic nivel din ultimii şase ani la 522 de miliarde de dolari, după ce în 2015 se reduseseră cu 22% la 595 miliarde, conform calculelor companiei de consultanţă Rystad Energy.

„Va fi prma dată după 1986 când vom avea în doi ani consecutiv declin al investiţiilor din cauza preţului ţiţeiului” se arată în nota Rystad Energy din Norvegia.

Sectorul energetic are un raport al datoriilor raportat la preţul acţiunii relativ redus, ceea ce le permite să se împrumute pentru a acoperi reducerea veniturilor şi să acorde dividende propriilor acţionari. De exemplu, Shell nu a suspendat niciun an, din 1945, plata dividendelor, o tradiţie pe care managementul companiei nu vrea s-o întrerupă.

Nici celelalte companii nu vor să renunţe la recompansarea acţionarilor, care include şi cele mai mari fonduri de investiţii şi de pensii, de teamă ca acestea să nu migreze spre alte forme de investiţii.

Reducerea investiţiilor afectează şi alte sectoare, dintre care cele care oferă servicii pentru explorare şi întreţinerea instalaţiilor de foraj şi producţie. De asemenea, industria metalurgică resimte stoparea proiectelor pentru construirea de noi conducte şi reducerea forajelor de noi sonde.

Dintre investiţiile necesare pentru punerea în exploatare de noi zăcăminte, ouţine vor primi finanţare în 2016. După o expansiune rapidă în perioada când bariul de petrol se vindea cu 100

Însă cu mai puţine proiecte aprobate, mai puţine câmpuri petroliere dezvoltate şi activiatte de întreţinere redusă, companiile îşi riscă şansele de creştere viitoare. Dacă vor tăia prea abrupt cheltuielile, s-ar putea să nu mai poată profita când preţurile îşi vor reveni.

Analiştii consideră că în partea adoua a anului, dacă preţurile se vor stabiliza, companiile vor încerca să crească prin achiziţii şi fuziuni, aşa cum a procedat Shell anul trecut când şi-a cumpărat concurentul BG Group.


 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite