Comisia impune un set de reguli Gazprom pentru a permite fluxul liber de gaze la preţuri competitive pe pieţele gazelor din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom FOTO AP

Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care impune companiei Gazprom, timp de opt ani, un set de reguli care să abordeze preocupările Comisiei în materie de concurenţă şi să permită libera circulaţie a gazelor la preţuri competitive pe pieţele de gaze din Europa Centrală şi de Est, în beneficiul consumatorilor şi al întreprinderilor europene.

„Toate companiile care desfăşoară activităţi în Europa trebuie să respecte normele europene privind concurenţa, indiferent de unde provin. Decizia de astăzi înlătură obstacolele create de Gazprom, care împiedică libera circulaţie fluxul de gaze naturale în Europa Centrala şi de Est, dar decizia noastră prevede o reglementare personalizată pentru conduita viitoare a Gazprom, obligând compania să ia masuri pentru a integra în continuare pieţele de gaz din regiune şi pentru a ajuta la realizarea unei pieţe interne reale pentru energie în Europa. Clienţii Gazprom din Europa Centrală şi de Est vor putea folosi un instrument eficient pentru a se asigura că preţul pe care îl plăteşte este competitiv”, a declarat comisarul însărcinat cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Gazprom este furnizorul dominant de gaze într-un număr de ţări din Europa Centrală şi de Est. În aprilie 2015, Comisia a trimis o comunicare către Gazprom, prin care o anunţa că a încălcat normele UE antitrust prin urmărirea unei strategii generale de împărţire a pieţelor gazelor de-a lungul frontierelor naţionale în opt state membre (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia). Această strategie ar fi permis Gazpromului să perceapă preţuri mai ridicate la gaz în cinci dintre aceste state membre (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia).

Decizia Comisiei de astăzi pune capăt acestui comportament al Gazprom. Mai mult, aceasta impune companiei Gazprom un set detaliat de reguli care vor schimba în mod semnificativ modul în care operează Gazprom pe pieţele gazului din Europa Centrală şi de Est:

Regulile impuse Gazprom pentru o perioadă de 8 ani:

Nu mai există bariere contractuale în calea fluxului liber de gaze: Gazprom trebuie să înlăture orice restricţii impuse clienţilor de a restitui gazele transfrontaliere.

Obligaţia de a facilita fluxurile de gaze către şi de pe pieţele izolate: Gazprom va permite fluxurilor de gaze către şi din părţile din Europa Centrală şi de Est care sunt încă izolate din alte state membre din cauza lipsei de interconexiuni, şi anume statele baltice şi Bulgaria.

Proces structurat pentru a asigura preţuri competitive la gaz: Clienţii relevanţi ai Gazprom se pot asigura că preţul gazelor naturale reflectă nivelul preţurilor pe pieţele competitive ale gazelor naturale din Europa de Vest, în special la huburile de gaze lichide.

Nici o influenţă de dominare în furnizarea de gaze naturale: Gazprom nu poate acţiona în ceea ce priveşte avantajele legate de infrastructura de gaze, pe care le-ar fi putut obţine de la clienţi prin faptul că şi-a valorificat poziţia pe piaţa gazelor naturale.

În combinaţie, aceste obligaţii abordează preocupările Comisiei în materie de concurenţă şi ating obiectivele sale de a permite fluxul liber de gaze în Europa Centrală şi de Est la preţuri competitive.

Prin urmare, Comisia a decis să facă din aceste obligaţii (aşa-numitele "angajamente") obligatorii din punct de vedere juridic pentru Gazprom (în temeiul articolului 9 din Regulamentul antimonopol al UE 1/2003).

În cazul în care o întreprindere încalcă oricare dintre aceste obligaţii, Comisia poate impune o amendă de până la 10% din cifra de afaceri globală a companiei, fără a trebui să dovedească încălcarea normelor UE antitrust.

În general, concurenţa efectivă pe pieţele de gaze din Europa Centrală şi de Est nu depinde numai de aplicarea normelor UE în materie de concurenţă, ci şi de investiţiile în diversificarea aprovizionării cu gaze, o legislaţie energetică europeană şi naţională bine orientată şi punerea lor în aplicare corespunzătoare. Din acest motiv, este o prioritate esenţială a Comisiei de a construi o Uniune Europeană a Energiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite