Apple, investigată de autorităţile de concurenţă în Coreea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea antitrust din Coreea de Sud a anunţat că investighează gigantul american Apple pentru „anumite probleme“, scrie Reuters.

Şeful Comisiei pentru Comerţ Corect (FTC) din statul asiatic a făcut această dezvăluire în timpul unei audieri în Parlament, fără a mai da însă alte detalii. Preşedintele instituţiei, Jeong Jae-chan, a refuzat să spună mai multe, chiar dacă un parlamentar sud-corean i-a adresat o întrebare în acest sens, conform sursei citate.

Presa din Coreea de Sud a relatat anterior că autoritatea pentru competiţie analizează contractele Apple cu grupurile telecom din această ţară. Apple nu a răspuns unei solicitări adresate de Reuters pentru comentarii.

Apple a mai fost acuzată în trecut în alte părţi ale lumii în privinţa prevederilor contractuale. De exemplu, a fost vizată o prevedere prin care Apple impune un preţ minim de revânzare pentru iPhone. O astfel de investigaţie are loc în Canada, în vreme ce, pe „Bătrânul Continent“, Comisia Europeană investighează Apple încă din 2013 şi tot în privinţa clauzelor contractuale cu operatorii.

Investigaţia europeană a pornit în urma unui chestionar trimis de Executivul Comunitar operatorilor telecom, document prin care aceştia erau întrebaţi dacă sunt forţaţi să cumpere un număr minim de iPhone-uri sau dacă sunt restricţionaţi în vreun fel la folosirea bugetelor lor de marketing. Potrivit Financial Times, în chestionar mai erau întrebări şi despre nivelul subvenţiilor pentru smartphone-urile care concurează cu iPhone sau dacă în contracte existau clauze care blocau anumite modele iPhone să acceseze reţelele 4G din Europa.

În fine, o altă investigaţie asupra iPhone are loc în Europa în privinţa serviciului Apple Music, existând suspiciuni că Apple forţează casele de discuri să renunţe la serviciile gratuite de muzică, precum Spotify, care se susţin doar din încasările din publicitate.

Anterior, Apple a fost găsită vinovată în SUA de cartel în privinţa cărţilor electronice. Mai exact, Apple şi marile edituri americane au conspirat atunci pentru fixarea preţurilor la carţile în format electronic, măsură prin care consumatorii au fost prejudiciaţi. Ţinta Apple în acel caz era grupul Amazon, care domină piaţa cărţilor în format digital prin produsele sale din gama Kindle.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite