Acordul istoric Rusia-Arabia Saudită pentru îngheţarea producţiei este suficient pentru scumpirea petrolului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia s-a înţeles cu Arabia Saudită să îngheţe producţia de petrol. Iranul pune condiţii suplimentare. Deocamdată nu sunt motive ca supraoferta de pe piaţă să se reducă.

Cei mai mari exportatori de petrol, Rusia şi Arabia Saudită, au ajuns marţi la o înţelegere  ca să îngheţe producţia de petrol, dar au adăugat că şi alţi producători trebuie să se alăture acestei iniţiative – este vorba în primul rând de Iran, marele absent de la discuţii şi care anunţase anterior că este decis să-şi crească producţia.

Miniştrii petrolului din Arabia Saudită, Qatar şi Venezuela au anunţat că au ajuns la un acord care să permită eliminarea supraofertei de pe piaţa internaţională şi să sprijine creşterea preţului ajuns la minimul ultimilor 12 ani.

Ministrul saudit Ali al-Naimi a spus că îngheţarea producţiei la nivelul din ianuarie – aproape de recordul maxim – este o măsură adecvată şi speră ca şi alţi producători să adopte un plan asemănător.

Ministrul venezuelean al petrolului, Eulogio Del Pino, a adăugat că discuţiile vor continua miercuri la Teheran cu Iran şi Irak şi speră la un rezultat pozitiv.

Preţul petrolului Brent a săltat brusc la 35,55 de dolari pe baril după ce au apărut informaţiile referitoare la negocierile secrete dintre Rusia şi cei mai importanţi producători din OPEC. Ulterior s-a ieftinit până sub 34 de dolari, după ce a devenit evident că nu poate fi vorba de o reducere bruscă a producţiei de petrol.

Iranul, care este rivalul Arabiei Saudite, a spus că doreşte să-şi crească rapid producţia de petrol şi implicit şi livrările, după ridicarea sancţiunilor economice internaţionale în ianuarie.

Producţiile atât ale Rusiei cât şi ale Arabiei Saudite sunt aproape de capacitatea maximă de care dispun aceste ţări. În schimb, Iranul se află la distanţă de mai bine de un milion de barili pe zi faţă de nivelul producţiei pe care o realiza înainte de impunerea sancţiunilor.

  •     În luna ianuarie, Arabia Saudită a produs 10,2 milioane de barili de petrol pe zi, cel mai mare nivel de după 1981.
  •     În aceeaşi perioadă, Rusia a stabilit recordul de după destrămarea URSS, cu 10,88 milioane de barili pe zi.

Este greu de imaginat cum se va reduce supraoferta de pe piaţă în condiţiile în care cei doi producători de top „inundă” piaţă cu cantităţi de petrol, greu de depăşit.

Irak-ul la rândul lui a spus că doreşte să-şi crească rapid producţia de petrol, pentru a finanţa reconstrucţia ţării, însă a revenit şi a spus că dacă se ajunge la un acord între OPEC şi statelele non-OPEC se va conforma pentru stabilizarea pieţei.

În schimb, agenţiile de presă transmit „pe surse” că Iranul nu agreează termenii acestui acord. Teheranul solicită în schimbul aderării la acest acord ca producţiile să fie reduse la nivelul din decembrie 2014, condiţie cu care ceilalţi actori nu pot fi de acord.

Reuniunea din capitala Qatarului, Doha, vine după 18 luni de scădere continuă a preţului petrolului, până sub pragul de 30 de dolari pe baril, de la peste 115 dolari pe baril în vara anului 2014.

Ieftinirea a fost provocată de boom-ul producţiei de petrol de şist din SUA şi decizia Arabiei Saudite din noiembrie 2014 de a lupta pentru recâştigarea cotei de piaţă pentru a elimina concurenţa cu costuri mai mari de producţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite