Topul dobânzilor la depozite. Unde să-ţi ţii economiile ca să obţii cel mai bun câştig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii trebuie să ţină cont nu numai de dobânda oferită la depozit, ci şi de comisioanele aferente FOTO Adevărul
Românii trebuie să ţină cont nu numai de dobânda oferită la depozit, ci şi de comisioanele aferente FOTO Adevărul

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci pentru economiile populaţiei depăşesc cu puţin pragul de 5% pe an pentru lei şi 3% pentru euro.

Dobânzile plătite de băncile mari la depozitele standard în lei au scăzut sub 4% pe an după ajustarea accelerată din ultimele luni, iar puţini bancheri mai afişează dobânzi peste 5% pe an şi doar pe scadenţe mai lungi, de nouă luni sau un an. BCR şi BRD, cele mai mari bănci din sistem în funcţie de valoarea activelor, remunerează cu 3,2%, respectiv 4,25%% pe an sumele atrase pe trei luni de la clienţi persoane fizice. 

Nici cele mai bune dobânzi la depozitele standard în lei pe trei luni nu depăşesc cu mult 5% pe an. De exemplu, cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este plătită de TBI Bank şi ajunge la 5,3% pe an, banca încercând astfel să-şi facă loc pe piaţă după ce şi-a demarat activitatea în martie. În aprilie, banca oferea o dobândă de 7% pe an, iar în iulie de 5,8% pe an. Cei care vor să-şi deschidă un depozit pe trei luni la TBI Bank, cu economii de 4.500 de lei (echivalentul a 1.000 de euro), vor încasa la scadenţă o dobândă netă (după impozitarea cu 16%) de 50,09 lei, iar suma acumulată va ajunge la 4.550,09 lei, potrivit calculelor portalului financiar Conso.ro. 

tabel dobanzi la depozite octombrie 2013

La deschiderea depozitului se va plăti un comision de 3 lei, iar orice retragere de numerar înainte de scadenţă va fi taxată. Pe următoarele poziţii în topul dobânzilor la depozitele în lei pe trei luni se situează Piraeus Bank (5% pe an) şi Banca Comercială Feroviara şi ATE Bank (ambele cu 4,9% pe an). 

Bancherii au avut spaţiu pentru a tăia din dobânzile la depozite în condiţiile în care au reuşit să se împrumute mai ieftin de pe piaţa interbancară. De exemplu, indicele Robor la 3 luni (baza de calcul pentru creditele în lei acordate populaţiei) ajunge în prezent la 3,18% pe an, faţă de 6% pe an la începutul lui 2013.

Depozitul în euro, ajutat de o evenuală depreciere a leului

În cazul depozitelor în euro, dobânzile practicate de bănci sunt semnificativ mai mici şi doar o eventuală depreciere a leului în raport cu moneda europeană ar putea aduce un câştig similar cu cel al unui depozit în lei. 

Dobânda medie pentru un depozit în euro la trei luni este de 2% pe an, însă sunt bănci care oferă mai mult din dorinţa de a atrage resurse. 

Alpha Bank plăteşte cea mai mare dobândă din piaţă pentru un depozit în euro la trei luni, respectiv 3,1% pe an. Depozitul de la Alpha Bank nu are comision de deschidere, iar pentru 1.000 de euro economisiţi pe trei luni, banca oferă o dobândă netă de 6,51 euro, suma acumulată fiind de 1.006,51 euro. Orice scumpire a euro cu 5 bani va genera însă în cont, la scadenţă, un plus de 50,3 lei.  

ATE Bank, TBI Bank, Banca Românească şi Marfin Bank remunerează cu 3% pe an sumele în euro atrase pe trei luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite