STUDIU Un trai decent = 2,2 salarii minime pe economie. La ce costuri ajung familiile cu doi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cos de cumparaturi - paine - supermarket FOTO 123 RF

Nivelul salariului minim pe economie, chiar şi după ce va fi majorat la 2.080 lei brut, este absolut insuficient pentru un trai decent, adică pentru acoperirea tuturor nevoilor biologice şi sociale generale. Un studiu complet, care cuprinde toate produsele absolut necesare vieţii, de la hrană şi articole vestimentare, până la produse de igienă şi locuit, arată că un singur adult ar avea nevoie de 2,2 salarii minime nete.

Un studiu realizat de Syndex, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi Fundaţia Friedrich Ebert Stifung, bazat pe o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent în România, arată că valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani. 

Pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulţi fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună.

Având în vedere că salariul minim net pe economie este, în prezent, de 1.162 lei, rezultă că unui adult i-ar fi necesare 2,2 astfel de venituri.

Trai minim decent înseamnă, în concepţia celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice şi sociale generale care sunt acoperite la un moment dat. 

Acesta include alimentaţie echilibrată, haine şi încălţăminte noi, familia dispune de locuinţă cu un anumit grad de intimitate şi autonomie a membrilor, mobilată şi echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătăţii adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu şi vacanţă o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul şi posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosinţă sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-şi ajuta apropiaţii în caz de nevoie.

Hrana pentru doi adulţi şi doi copii costă 1.405 lei lunar

Potrivit studiului, o familie formată din doi adulţi şi doi copii are nevoie de 1.405, 34 lei lunar doar pentru a cumpăra alimentele.

Autorii studiului au luat în calcul valoarea energetică a coşului alimentar trebuie să fie adecvată pentru o familie formată din doi adulţi, de 35-45 ani, şi doi copii, de 12-14 ani şi respectiv 8-10 ani.

Din aprecierile experţilor nutriţionişti, o persoană adultă de sex masculin care desfăşoară activităţi fizice şi intelectuale normale are nevoie de un minim de 2700 calorii pe zi. A doua persoană adultă din gospodărie, de sex feminin, are nevoie de cel puţin 2200 calorii pe zi. Pentru un copil de vârsta de 12-14 ani (băiat) consumul de calorii este de în jur de 1800 pe zi, iar pentru un copil de 8-10 ani (fată) de 1350 calorii pe zi. 

„Am considerat astfel un consum necesar de 8050 calorii pe zi pentru toată familia”, se arată în documentul citat.

Potrivit acestora, şi conţinutul nutritiv al coşului alimentar (raportul dintre proteine, lipide şi glucide) trebuie să fie corespunzător standardelor acceptate de nutriţionişti şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

Astfel, în coşul alimentar au fost introduse 67 de produse, grupate în 12 categorii, pentru care au fost folosite preţurile de referinţă ale produselor care sunt larg disponibile, la nivel naţional sau regional, având un nivel de calitate decent recunoscut de participanţii la interviurile de grup şi având preţurile cele mai mici. 

Articolele de vestimentaţie, igiena, utilităţile, serviciile şi vacanţa scot din buzunar încă 5.356 lei

Studiul privind cheltuielile necesare unui trai decent arată că o familie formată din doi adulţi şi doi copii are nevoie de aproape 651 lei lunar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte. Calculele specialiştilor au ţinut cont de durata de viaţă a fiecărui articol de îmbrăcăminte şi încălţăminte astfel încât preţul plătit lunar să fie cel corect.

La acest capitol a fost inclusă îmbrăcămintea şi încălţămintea pentru fiecare anotimp, inclusiv lenjeria intimă şi hainele de casă. 

Pentru dotarea locuinţei, noţiune care cuprinde tot mobilierul, aparatura electrocasnică şi instrumentele din bucătărie, baie, etc, s-a constatat că lunar ar fi nevoie de 220,45 lei.

O altă cheltuială importantă este cea legată de utilităţi, apa, energia electrică, gazele naturale, salubritatea, dar şi impozitele pentru locuinţă şi asigurarea acesteia, cheltuieli calculate la 476,8 lei/lună.

În ceea ce priveşte produsele precum detergenţi, hârtie de toaletă, spumă de ras, periuţa de dinţi şi aşa mai departe ar fi nevoie de 273,71 lei/lună. 

Pentru servicii de tuns, internet, TV, transport – 488,35 lei/lună/familie, educaţie şi cultură – 545,8 lei, îngrijirea sănătăţii – 107,45 lei, recreere şi vacanţă – 234,11 lei.

Cât ar costa achiziţia unei locuinţe

Separat de toate aceste calcule, specialiştii au stabilit şi costul lunar cu achiziţia unei locuinţe.

"În ceea ce priveşte locuinţa, nu numai nevoia achiziţiei unei locuinţe sau achitării unei chirii este importantă, ci şi calitatea locuinţelor pe care populaţia trebuie să şi le permită. În prezent, costurile ridicate ale locuinţelor relativ la venituri forţează familiile să facă compromisuri în ceea ce priveşte calitatea acestora, prin achiziţionarea unor locuinţe sub-dimensionate, predominant apartamente cu 2 camere de cel mult 55 metri pătraţi, echivalentul unui grad de confort sub I, situate în zone mărginaşe, greu accesibile şi de multe ori lipsite de serviciile urbane uzuale.

Cercetătorii au luat în calcul minimul legal privind suprafaţa. Legea 114/2006 stipulează un minim necesar de 66 metri pătraţi pentru un apartament de trei camere în care locuieşte o familie de patru persoane", se arată în document. 

Pentru a ajunge la un preţ de achiziţie, cercetătorii au făcut media dintre preţurile mediane pe metru pătrat din cele cinci oraşe publicate într-un raport al analizeimobiliare.ro. Un apartament de 66 metri pătraţi, la un preţ de 1162 euro/metru pătrat are un preţ total de 76.692 euro. Pe lângă avansul de 15% presupunem o DAE de 5,81% (la nivelul lunii iulie) şi o durată a creditului de 30 de ani. Rata lunară este calculată de 383 euro. 

Studiul integral poate fi citit aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite