STUDIU În România, cu un salariu mediu pe economie se poate trăi doar o jumătate de lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cumpărături, românii sunt nevoiţi să facă echilibristică între preţuri şi venituri
La cumpărături, românii sunt nevoiţi să facă echilibristică între preţuri şi venituri

Românii îşi pot asigura 16 coşuri zilnice dintr-un câştig salarial mediu net lunar (395 de euro), în timp ce maghiarii şi polonezii depăşesc 20 de coşuri. Mai săraci decât noi sunt doar bulgarii.

Dacă un român cu un salariu mediu net şi-ar cheltui toţi banii pe mâncare, acesta şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar, pe când un polonez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50, arată un studiu al patronatelor din industria alimentară.

Mai rău decât noi la acest capitol stă doar Bulgaria, unde cu un salariu mediu net lunar populaţia îşi poate asigura numai 13 coşuri zilnice.

De exemplu, un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, faţă de 3,80 de euro, cât plăteşte un polonez.
Una dintre explicaţiile patronatelor este că polonezii plătesc TVA de doar 5% la carne şi preparatele din carne, faţă de 24%, cât plătim noi.

În acelaşi timp, diferenţa atât de mare între TVA de la noi şi TVA de la vecinii noştri europeni slăbeşte considerabil competitivitatea producătorilor români. Asta s-a dovedit la începutul anului, când în Ungaria a fost micşorată cota de TVA pentru carnea de porc, de la 27% la 5%.

În Uniunea Europeană, România se află la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care faţă de cel din Marea Britanie este de şase ori mai mic.

Statul ne ia un sfert din coş

Ce ştie românul că înseamnă TVA de 24% pentru carne şi pentru produsele din carne este că statul mănâncă un sfert din porţia lui“, arată patronatele din industria alimentară, care au lansat, săptămâna trecută, campania „Taie TVA la carne”.

TVA redusă la carne şi la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii, încurajează producătorii autohtoni, creşte consumul şi îmbunătăţeşte starea de sănătate a românilor“, argumentează coaliţia patronală care a declanşat campania.
Din această coaliţie fac parte, pentru început, Pro Agro, Uniunea Crescătorilor de Păsări, Romalimenta şi Rompan.

România are şansa să ajungă, în sfârşit, la un nivel de trai comparabil cu cel din alte state ale Europei.
Reducerea TVA la carne şi la produsele din carne este o soluţie firească şi civilizată pe care confraţii noştri europeni au adoptat-o cu ani în urmă.
În schimb, România se numără printre ţările cu cea mai mare cotă de TVA la carne din Europa. Doar în Danemarca TVA este mai mare decât la noi, respectiv 25%.
Un venit redus, ca în ţara noastră, combinat cu o cotă de TVA disproporţionat de mare nu pot duce decât la o putere de cumpărare mică şi, deci, un nivel de trai scăzut
“, arată iniţiatorii campaniei.

Evaziunea a crescut odată cu TVA

Potrivit patronatelor, un alt efect al creşterii TVA a fost escaladarea evaziunii: „În 1998, când TVA a crescut de la 18% la 22%, evaziunea pe acest palier a sărit de la 4,4% din PIB la 8,9%; în 2010, când TVA s-a majorat de la 19% la 24%, evaziunea a ajuns la 9,6% din PIB“.

image

În mod asemănător, atunci când valoarea TVA a fost redusă, s-a constatat o scădere a evaziunii fiscale. În anul 2000, taxa pe valoarea adăugată a fost micşorată de la 22% la 19%. Evaziunea pe această taxă a plonjat de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB“, conchid patronatele.


Preţurile au crescut cu 24%,veniturile – cu 13%

În ultimul trimestru din 2008, când România intra în marea criză economică, veniturile medii ale unei gospodării erau de 2.319 lei lunar; după cinci ani, în trimestrul al patrulea din 2013, veniturile au ajuns la 2.624 de lei, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică.

Matematic vorbind, creşterea veniturilor a fost de 13,1% între 2008 şi 2013, perioadă în care media preţurilor a crescut cu 24,3%, fapt care arată adevăratele dimensiuni ale scăderii puterii de cumpărare a familiilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite