Românii se mai încumetă să ia credite doar pentru locuinţe şi doar în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în anii de criză economică ratele la creditele luate în perioadă de boom le-au dat mari bătăi de cap românilor din cauza creşterii dobânzilor, a scumpirii euro, dar şi a scăderii salariilor, cei care se mai încumetă acum să ia împrumuturi de la bănci o fac doar pentru achiziţionarea unei locuinţe, iar finanţările accesate sunt în monedă naţională.

Creditele pentru locuinţe în lei sunt singurele care au înregistrat în primul semestru al acestui an o creştere a soldului, cu 70%, de la 3,47 miliarde de lei în decembrie 2013 la 5,9 milioane de lei în iunie 2014, potrivit datelor din ultimul buletin lunar publicat de Banca Naţională a României (BNR). O creştere importantă, având în vedere că procesul de creditare, per total, a bătut pasul pe loc în ultimii ani. Programul guvernamental „Prima Casă“, aflat pe final din cauza epuizării garanţiilor puse la dispoziţie de stat, care permite acum acordarea de credite numai în lei, explică această creştere însemnată a componentei împrumuturilor pentru locuinţe în lei. Adică foarte mulţi români s-au grăbit să mai prindă finanţări acordate prin „Prima Casă“. 

O altă explicaţie pentru creşterea soldului creditelor pentru locuinţe în lei este explicată de reducerea dobânzilor pentru finanţărilor în monedă naţională, după scăderea repetată a dobânzii-cheie de către BNR, până aproape de dobânzile practicate pentru finanţările în euro. 

Soldul creditelor pentru locuinţe în euro s-a redus cu 4,5% în primul semestru din acest an, iar cel al împrumuturilor în alte valute (preponderent franci elveţieni, pentru care nu mai există oferte de creditare) – cu 4,25%. Scăderea soldului se explică astfel prin rambursarea creditelor contractate în anii precedenţi.   

În ceea ce priveşte creditele de consum, aici se înregistrează scăderi pe linie, pentru toate valutele. Asta arată că au trecut vremurile când românii luau credit de la bancă pentru a-şi achiziţiona un frigider, un televizor nou, pentru a acoperi alte datorii sau pentru a-şi petrece vacanţa. 

Soldul creditelor de consum s-a redus cu 4,2% în primele şase luni ale acestui an, de la echivalentul a 62,4 miliarde de lei în decembrie 2013 la 59,76 miliarde de lei la jumătatea acestui an. 

Potrivit datelor BNR, soldul creditelor în lei s-a redus de la 31,15 miliarde de lei la 30,96 miliarde de lei, al împrumuturilor în euro – de la echivalentul a 23,46 miliarde de lei la 21,5 miliarde de lei, iar pentru alte valute – de la 7,78 miliarde de lei la 7,29 miliarde de lei. 

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, declara în această săptămână, în în briefingul de presă care a avut loc în urma şedinţei de politică monetară în care s-a decis reducerea dobânzii-cheie de la 3,5% pe an la 3,25%, că băncile comerciale mai au spaţiu pentru reducerea dobânzilor la credite, iar BNR le cere bancherilor să conlucreze cu clienţii lor. 

„Băncile mai au loc de scăderi ale dobânzilor. Le solicităm să aiba o viziune şi să conlucreze cu clienţii lor. Avem un mediu internaţional cu particularităţi, este categoric altceva decât am gândit la începutul anului. Realitatea crizei ucrainene este alta; pe termen scurt am asistat la intrări de capital şi la presiuni de apreciere a leului. N-aş putea să spun că acest lucru va continua“, a spus luni Mugur Isărescu,


Mai puteţi citi: 

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite