Revoluţie fiscală cu salarii mai mici şi preţuri mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii de lux vor primi mult mai puţini bani

Românii au început anul 2018 mai săraci, arată arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). După implementarea revoluţiei fiscale, ei s-au trezit şi cu mai puţine venituri în buzunare, dar au plătit şi preţuri mai mari. Oficialii susţin că tocmai majorările salariale date de ei au dus la creşterea preţurilor, dar că ele nu vor fi anulate prin inflaţie.

Potrivit INS, câştigul salarial mediu net al unui român a scăzut în luna ianuarie faţă de luna decembrie cu 145 de lei, la 2.484 lei. Spre comparaţie, în luna ianuarie a anului 2017, câştigul salarial mediu net a scăzut cu numai 54 de lei, faţă de decembrie 2016. Astfel, deşi în ianuarie este un trend normal de a scădea câştigul salarial, pentru că angajaţii nu mai primesc bonusuri care sunt date de obicei în decembrie, de sărbători, în acest an trendul a fost accentuat şi de măsurile fiscale privind legea salarizării şi transferul contribuţiilor.

Ce s-a scumpit şi ce s-a ieftinit

Şi deşi cetăţenii au avut mai puţini bani de cheltuit, preţurile din economia românească au crescut. În ianuarie şi februarie, preţurile de consum au continuat să se majoreze, rata anuală a inflaţiei ajungând, pe rând, la 4,3%, respectiv 4,7%, cel mai înalt nivel din iunie 2013. 

În ianuarie, faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la gaze (3,79%), alte legume şi conserve de legume (3,23%), fructe proaspete (3,1%) şi citrice şi alte fructe meridionale (2,58%). Şi preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut atunci cu 2,42%. 

Scumpirile au continuat şi în februarie. Faţă de ianuarie, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în a doua lună a anului la citrice şi alte fructe meridionale (5,9%), dar şi la alte fructe şi la legume (3,4% şi 2,1%), precum şi la gaze (1,8%). Cel mai mult s-au ieftinit ouăle (4%), după ce ele au înregistrat o scumpire accelerată la finalul anului trecut. Alte ieftiniri au avut loc la zahăr (0,5%) şi combustibili (0,4%).

„Creşterea salariilor poate duce la un puseu inflaţionist”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că majorarea salariilor ar putea produce un puseu inflaţionist. „Sigur că o majorare a salariilor poate să ducă la un anumit puseu inflaţionist, dar noi trebuie să avem în vedere creşterea salariilor”, a spus el. Preşedintele Senatului a mai precizat că, având în vedere că majorările salariale au fost foarte mari anul trecut, „inflaţia nu are cum să anuleze aceste majorări”.

Tăriceanu a spus că ceea ce se întâmplă „este conform previziunilor avansate” şi nu crede că sunt lucruri care să fie alarmante. „Cred că inflaţia pe o lună nu este definitorie pentru evoluţia inflaţiei pe întreg anul, am convingerea că acest puseu inflaţionist se va domoli pe măsură ce vom avansa în acest an”, a declarat el.

Peste jumătate din majorările salariale, anulate de preţuri

Datele INS îl contrazic însă pe preşedintele Senatului. Potrivit INS, câştigul salarial mediu net a fost în ianuarie cu 8% mai mare decât în ianuarie 2017. Însă creşterea reală faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, subliniază Statistica, a fost de numai 3,5%. 

Asta înseamnă că restul de 4,5%, adică mai mult de jumătate din majorări, au fost „pierduţi pe drum” prin creşterea preţurilor. Ceea ce înseamnă că, deşi salariile românilor au crescut din ianuarie 2017 până în ianuarie 2018 cu 8%, şi preţurile s-au majorat, astfel încât ei au simţit o majorare reală de doar 3,5%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite