"Prima Casă" se transformă în "A doua casă". Guvernul modifică programul şi oferă o gură de oxigen dezvoltatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape toate creditele „Prima Casă“ au fost luate pentru case vechi, iar dezvoltatorii imobiliari au rămas cu ansamblurile goale FOTO Adevărul
Aproape toate creditele „Prima Casă“ au fost luate pentru case vechi, iar dezvoltatorii imobiliari au rămas cu ansamblurile goale FOTO Adevărul

Guvernul schimbă legislaţia astfel încât românii care şi-au cumpărat o locuinţă veche prin „Prima Casă“ să poată accesa încă o dată programul, dar pentru o casă nouă, de la un dezvoltator imobiliar.

Programul guvernamental „Prima Casă“ continuă şi în 2013, dar într-o nouă formă. Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă care le va permite românilor să apeleze pentru a doua oară la un împrumut „Prima Casă“ dacă au achiziţionat o locuinţă de la un alt vânzător decât un dezvoltator imobiliar şi doresc acum să cumpere o altă casă. Asta după ce, în cadrul programului ajuns la a patra etapă, menit să stimuleze piaţa imobiliară, peste 70% din creditele acordate au fost pentru locuinţe vechi. 

Modificarea Guvernului va aduce o gură de oxigen dezvoltatorilor imobiliari care au rămas cu mii de locuinţe nevândute. „Programul ar fi trebuit să se aplice de la început doar pentru construcţiile noi, astfel ar fi crescut sectorul, ar fi crescut toate pe orizontală, şomajul ar fi scăzut în construcţii. Măsura e de bun augur, va stimula construcţiile în sectorul rezidenţial“, a declarat Eduard Uzunov, preşedintele companiei imobiliare Regatta. 

Cum motivează Guvernul această modificare? „Întrucât persoanele fizice, care au achiziţionat locuinţe de la un alt vânzător decât un dezvoltator imobiliar, nu pot beneficia de înlocuirea locuinţei, se reglementează posibilitatea acestora de a accesa programul pentru a doua oară, achiziţionând o altă locuinţă“, arată Executivul. 

Guvernul argumentează că vrea să asigure un tratament egal pentru beneficiarii care au achiziţionat o locuinţă de la un dezvoltator ce poate oferi la schimb o altă locuinţă corespunzătoare calitativ, în raport cu cei care au achiziţionat locuinţa de la o persoană fizică, care nu are această posibilitate.

Fără suplimentări de garanţii

Programul „Prima Casă“ va continua şi în 2013, însă cu garanţii emise în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an. Nu există nicio prevedere prin care să se arate că plafonul de garanţii va fi suplimentat anul viitor. 

În octombrie, plafonul de garantare disponibile era de aproximativ 300 de milioane de euro, incluzând şi suplimentarea de 200 de milioane de euro stabilită în vară. Bancherii susţin că în ultima perioadă s-a înregistrat o cerere tot mai mare pentru credite „Prima Casă“ tocmai din cauza incertitudinii privind continuarea programului în 2013.  

De la debutul programului, în iulie 2009, şi până la începutul lunii octombrie, peste 74.000 de români contractaseră un credit „Prima Casă“, valoarea finanţărilor depăşind 2,9 miliarde de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite