Bogdan Baltazar a murit. Renumitul bancher, într-un interviu acordat „Adevărul”: ,,Eu tot cred în modelul american”

Bogdan Baltazar a murit. Renumitul bancher, într-un interviu acordat „Adevărul”: ,,Eu tot cred în modelul american”

Renumitul bancher Bogdan Baltazar a murit, vineri dimineaţă, la vârsta de 73 de ani, bolnav fiind de cancer. De-a lungul timpului, Baltazar a ocupat mai multe funcţii importante atât în stat, cât şi în mediul privat. „Fie că a fost ministru, preşedinte de banca sau consultant financiar, Bogdan Baltazar şi-a afirmat cu tarie convingerile”, scria jurnalistul „Adevărul” Ovidiu Nahoi, în urma unui interviu acordat publicaţiei în decembrie 2008.

Leul a recuperat pierderile din toamnă. BNR anunţă un curs de 4,4675 lei/euro

Leul a recuperat pierderile din toamnă. BNR anunţă un curs de 4,4675 lei/euro

Leul a continuat să câştige teren în raport cu euro în şedinţa de tranzacţionare de astăzi, Banca Naţională a României anunţând un curs de 4,4675 lei/euro, cel mai redus nivel pentru ultimele trei luni şi două săptămâni. Aprecierea leului s-a conturat încă de joi şi este explicată de dealeri prin optimismul jucătorilor străini, care mizează pe stabilitate politică în România şi încheierea unui nou acord cu FMI.

Încă o bancă va acorda credite ipotecare exclusiv în lei. Devine împrumutul în euro o amintire?

Încă o bancă va acorda credite ipotecare exclusiv în lei. Devine împrumutul în euro o amintire?

Băncile au promovat mult timp doar creditele ipotecare în euro care aveau dobânzi semnificativ mai mici decât la lei, astfel că 95% din totalul portofoliului de împrumuturi pentru achiziţia unei locuinţe sunt în valută. Acum, după ce creditarea în valută a generat o creştere îngrijorătoare a creditelor neperformante, băncile întorc foaia şi promovează împrumuturile în lei.

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 5 luni · comentarii (2)

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

acum 7 luni · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 2 ani · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 2 ani · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 2 ani · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 2 ani · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)
Postari Recente