Top 5 dobânzi la depozite. Tu unde îţi ţii economiile?

Top 5 dobânzi la depozite. Tu unde îţi ţii economiile?

Băncile comerciale au redus în acest an dobânzile oferite la depozite, dar au preferat să se axeze pe promoţii punctuale pentru atragerea clienţilor. Dobânzile mari nu înseamnă întotdeauna un câştig mai mare pentru cel care economiseşte. Unele depozite au comisioane mai mari de administrare, comision de deschidere cont etc. În plus, pentru câştigul din dobândă se va aplica impozitul de 16%.

TERMEN Câştigurile din bancă sau din tranzacţiile bursiere pe 2012 trebuie raportate cel mai târziu în 28 februarie la Fisc

TERMEN Câştigurile din bancă sau din tranzacţiile bursiere pe 2012 trebuie raportate cel mai târziu în 28 februarie la Fisc

Joi, 28 februarie, este termen-limită pentru depunerea formularului 205 „Declaratie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit“, aferent anului 2012. Este vorba, în principal, despre impozitarea veniturilor din depozite bancare sau din tranzacţii bursiere, care în România se taxează cu 16%. De asemenea, şi angajatorii plătitori de salarii trebuie să depună acest formular.

Energia regenerabilă ne umflă facturile la lumină, dar Guvernul nu scade subvenţiile pentru „verzi“

Energia regenerabilă ne umflă facturile la lumină, dar Guvernul nu scade subvenţiile pentru „verzi“

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvernului încă din 2012, să reducă schema de sprijin pentru energia regenerabilă, iar Executivul trebuia să decidă în acest sens diminuând sprijinul din 2013, spune un reprezentant al Autorităţii. Reamintim că în ianuarie curtentul s-a scumpit inclusiv din cauză că statul a inclus în factură costurile cu energia regenerabilă.

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 2 luni · comentarii (2)

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

acum 3 luni · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 1 an · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 2 ani · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 2 ani · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 2 ani · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)
Postari Recente