Patru ani de criză. Tu cum i-ai petrecut?

Patru ani de criză. Tu cum i-ai petrecut?

În urmă cu patru ani, între români şi criza economică eradistanţă de-un ocean şi-un continent. Pe 12 septembrie 2008, una dintre cele mai mari bănci din SUA anunţa că este la un pas de faliment. „România nu va intra în criză!“, repetau politicienii de la Bucureşti. Aşa că românii continuau să-şi cumpere case în plin boom imobiliar, făceau credite cu buletinul şi mergeau în vacanţe pe care nu şi le permiteau. Tu ce „ţepe“ ai luat în patru ani?

Rompetrol scumpeşte benzina cu cinci bani pe litru, după ce Lukoil a făcut luni aceeaşi mutare

Rompetrol scumpeşte benzina cu cinci bani pe litru, după ce Lukoil a făcut luni aceeaşi mutare

Preţul benzinei se apropie de şapte lei litrul, după ce Rompetrol a scumpit marţi carburanţii, iar Lukoil a majorat preţurile două zile la rând. Rompetrol a majorat preţurile sortimentelor de benzină comercializate în staţiile proprii cu 5 bani pe litru, astfel că benzina Alto 101 costă în prezent 6,86 lei pe litru, în timp ce sortimentul Efix 95 s-a scumpit de la 6,16 lei la 6,21 lei/litru.

Companiile americane se pregătesc pentru ieşirea Greciei din zona euro | fmi

Companiile americane se pregătesc pentru ieşirea Greciei din zona euro

Marile grupuri bancare şi giganţii industriali din SUA au început să-şi ia măsuri de protecţie faţă de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro. Bank of America ia în calcul să trimită camioane de bani gheaţă la graniţele statului elen pentru a-şi ajuta clienţii, iar Ford şi-a adaptat sistemele electronice pentru a putea procesa şi tranzacţiona în orice moment o nouă monedă grecească, fie ea drahmă sau oricare alta.

Leul începe săptămâna cu aprecieri în faţa euro

Leul începe săptămâna cu aprecieri în faţa euro

Moneda naţională s-a apreciat la începutul sesiunii interbancare de luni, iar cursul a coborât până la 4,4590 lei/euro. Vineri, Banca Naţională a României a publicat un curs de referinţă de 4,4819 lei/euro, reprezentând cel mai scăzut nivel din ultimele şase săptămâni.

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

luna trecuta · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 1 an · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 1 an · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 1 an · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 1 an · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)

Câtă vreme o ţară întreagă de contribuabili se chinuie să umple sacul bugetar şi o gaşcă de privilegiaţi iresponsabili se ocupă doar cu aspirarea banilor din acelaşi sac, nici cele mai avansate teorii şi expertize economice, nici măcar un Cod Fiscal aprobat în unanimitate de Parlament, nu vor reuşi să echilibreze balanţa dintre cheltuieli şi venituri.

acum 2 ani · comentarii (12)
Postari Recente