Rata inflaţiei a atins în februarie un nou nivel minim - 1,05%. Ouăle, uleiul şi zahărul s-au ieftinit, cartofii, fasolea şi fructele proaspete s-au scumpit

Rata inflaţiei a atins în februarie un nou nivel minim - 1,05%. Ouăle, uleiul şi zahărul s-au ieftinit, cartofii, fasolea şi fructele proaspete s-au scumpit

Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în februarie comparativ cu luna ianuarie a acestui an, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 1,05%, un nou nivel minim, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Preţurile de consum au urcat în primele două luni ale acestui an cu 1,18%, pe fondul scumpirilor cu 1,16% la produsele alimentare, cu 1,22% la mărfurile nealimentare, respectiv cu 1,13% la servicii.

Leul pierde din nou teren, pe fondul tensiunilor din Ucraina. Cotaţia oficială de azi, 4,5169 lei/euro, este cu 0,4% sub cea de vineri | vladimir putin

Leul pierde din nou teren, pe fondul tensiunilor din Ucraina. Cotaţia 
oficială de azi, 4,5169 lei/euro, este cu 0,4% sub cea de vineri

Şedinţa de ieri de tranzacţionare a debutat cu o tendinţă clară de depreciere a leului faţă de euro, de la 4,50 la 4,52 lei/euro, apoi cotaţiile monedei naţionale au rămas uşor sub 4,52 lei/euro în prima parte a sesiunii interbancare, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă cu 1,74 bani mai mare, de 4,5169 lei/euro.

Restanţele la creditele luate de populaţie şi firme de la bănci au sărit în ianuarie la peste 7,4 miliarde de euro. Judeţele Sălaj şi Vâlcea, în topul restanţierilor

Restanţele la creditele luate de populaţie şi firme de la bănci au sărit în ianuarie la peste 7,4 miliarde de euro. Judeţele Sălaj şi Vâlcea, în topul restanţierilor

Restanţele înregistrate de populaţie şi firme la creditele contractate de la băncile comerciale au ajuns la sfârşitul lunii ianuarie la 7,42 miliarde de euro, în creştere cu 130 de milioane de euro (2%) faţă de finele lui 2013 şi cu 740 de milioane de euro (peste 11%) faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Leul a rămas stabil în prima zi după ruperea USL şi ieşirea PNL de la guvernare | usl

Leul a rămas stabil în prima zi după ruperea USL şi ieşirea PNL de la guvernare

Miercuri, în prima zi după anunţarea destrămării Uniunii Social Liberale şi a ieşirii Partidului Naţional Liberal de la guvernare, cotaţiile leului au evoluat ca într-o zi obişnuită, chiar cu o uşoară tendinţă de apreciere a monedei naţionale. La ora 13.00, Banca Naţională a afişat un curs oficial de 4,5144 lei/euro, ceva mai mic decât în ziua anterioară, când fusese de 4,5173 lei/euro.

România a stabilit, indirect, printr-un act normativ, ceea ce cu câteva zile în urmă un oficial al ANRM afirma, bursa de gaze din România este complet imatură, pecetluind subordonarea referenţială a României la Bursa de Gaze la Viena, dar dând şi un semnal de neîncredere faţă de Bursa de Gaze din România (pentru că dacă nici statul nu are încredere în ea de ce ar avea altcineva).

luna trecuta · comentarii (0)

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 7 luni · comentarii (2)

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

acum 8 luni · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 2 ani · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 2 ani · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 2 ani · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 2 ani · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)