Chilipirurile Fiscului: loc de veci la preţ de patru ori mai mic decât cel de piaţă

Chilipirurile Fiscului: loc de veci la preţ de patru ori mai mic decât cel de piaţă

Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Galaţi organizează săptămâna viitoare încă o licitaţie prin care scoate la vânzare un loc de veci în cimitirul Eternitatea, după mai multe licitaţii eşuate, prima fiind în luna aprilie a acestui an. Conform procedurilor, preţul de pornire în licitaţie a scăzut treptat, astfel că locul de veci este vândut acum la  un preţ de trei ori mai mic.

Bancherii au uitat de atacul asupra leului din 2008? Consiliul Concurenţei n-a uitat

Bancherii au uitat de atacul asupra leului din 2008? Consiliul Concurenţei n-a uitat

În octombrie 2008, leul s-a depreciat suspect de mult, ajungând de la 3,73 lei/euro în 30 septembrie la 3,94 lei/euro în 6 octombrie. A ieşit un scandal în care BNR a acuzat mai mulţi bancheri că ar fi acţionat concertat împotriva leului. Acum (în noiembrie 2012), Consiliul Concurenţei a transmis BNR mai multe informaţii privind un posibil cartel format, în 2008, de către bancherii implicaţi.

Vrei să fii acţionar la cea mai mare reţea socială din lume? Facebook se listează pe Bursa de la Bucureşti | facebook

Vrei să fii acţionar la cea mai mare reţea socială din lume? Facebook se listează pe Bursa de la Bucureşti

În curând vei putea achiziţiona acţiuni Facebook pe Bursa de Valori Bucureşti, prin sistemul alternativ de tranzacţionare şi vei deveni astfel acţionar la cea mai mare reţea de socializare din lume. Cei mai mulţi investitori au susţinut, după listarea din luna mai pe bursa americană, că titlurile Facebook au fost supraevaluate şi, de aici, a urmat declinul. Tu cât eşti dispus să plăteşti pentru o acţiune Facebook?

INFOGRAFIE Aproape 37.000 de români au îngroşat rândurile restanţierilor în primele nouă luni

INFOGRAFIE Aproape 37.000 de români au îngroşat rândurile restanţierilor în primele nouă luni

Aproape 37.000 de români au încetat să-şi plătească ratele la bancă şi la instituţiile financiare nebancare în primele nouă luni ale anului, cei mai afectaţi fiind clienţii cu credite în valută, euro şi franci elveţieni. Astfel, numărul total al restanţierilor a ajuns la 726.000 de persoane la finele lunii septembrie, arată datele publicate de banca Naţională a României (BNR).

Statul a împrumutat 342 de milioane de euro de la bănci

Statul a împrumutat 342 de milioane de euro de la bănci

Minsterul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat astăzi 341,8 milioane de euro de pe piaţa locală, de la băncile comerciale, prin vânzarea de obligaţiuni de stat în valută cu scadenţa în luna mai 2014. Suma este de peste două ori mai mare decât valoarea pe care Finanţele şi-au propus să o atragă.

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

luna trecuta · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 1 an · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 1 an · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 1 an · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 1 an · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)

Câtă vreme o ţară întreagă de contribuabili se chinuie să umple sacul bugetar şi o gaşcă de privilegiaţi iresponsabili se ocupă doar cu aspirarea banilor din acelaşi sac, nici cele mai avansate teorii şi expertize economice, nici măcar un Cod Fiscal aprobat în unanimitate de Parlament, nu vor reuşi să echilibreze balanţa dintre cheltuieli şi venituri.

acum 2 ani · comentarii (12)
Postari Recente