Încă o bancă va acorda credite ipotecare exclusiv în lei. Devine împrumutul în euro o amintire?

Încă o bancă va acorda credite ipotecare exclusiv în lei. Devine împrumutul în euro o amintire?

Băncile au promovat mult timp doar creditele ipotecare în euro care aveau dobânzi semnificativ mai mici decât la lei, astfel că 95% din totalul portofoliului de împrumuturi pentru achiziţia unei locuinţe sunt în valută. Acum, după ce creditarea în valută a generat o creştere îngrijorătoare a creditelor neperformante, băncile întorc foaia şi promovează împrumuturile în lei.

Florin Cîţu despre blocajul creditării: activele băncilor sunt „pline de gunoi“

Florin Cîţu despre blocajul creditării: activele băncilor sunt „pline de gunoi“

Analistul economic independent Florin Cîţu (fost economist-şef al ING Bank) explică, pe blogul său, de ce în România, ca peste tot în lume, sistemul financiar bancar este îngheţat. Deşi băncile centrale au crescut masa monetară („nu este cazul nostru“, precizează analistul), creditarea rămâne cu o dinamică negativă de la an la an. Asta pentru că atât cererea, cât şi oferta sunt îngheţate.

Aveţi o firmă de IT? Puteţi face rost de două milioane de euro de la UE pentru ea

Aveţi o firmă de IT? Puteţi face rost de două milioane de euro de la UE pentru ea

Fondul European de Investiţii (FEI), instituţia UE specializată în finanţarea IMM-urilor, a alocat prin iniţiativa JEREMIE 10 milioane de euro fondului de investiţii Catalyst România. Acesta este începutul unui proiect prin care tinerii întreprinzători din România pot primi finanţări de 200.000 până la două milioane de euro pentru afacerile lor din domenii de vârf precum IT&C, multimedia, tehnologie şi comunicaţii.

Florin Cîţu: Creditele neperformante ajung la o „rată terifiantă“ de 20%

Florin Cîţu: Creditele neperformante ajung la o „rată terifiantă“ de 20%

În acest moment, rata creditelor neperformante se situează la peste 17% pentru sistemul bancar, cu estimări oficiale care o duc până la 20% la sfârşitul anului. „Aşa cum deficitul de cont curent în 2007 de 12% era mare din orice punct de vedere, tot aşa şi o rată a creditelor neperformante de 20% este terifiantă“, notează pe blogul său analistul economic Florin Cîţu, fost economist-şef la ING Bank.

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

luna trecuta · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 1 an · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 1 an · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 1 an · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 1 an · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)

Câtă vreme o ţară întreagă de contribuabili se chinuie să umple sacul bugetar şi o gaşcă de privilegiaţi iresponsabili se ocupă doar cu aspirarea banilor din acelaşi sac, nici cele mai avansate teorii şi expertize economice, nici măcar un Cod Fiscal aprobat în unanimitate de Parlament, nu vor reuşi să echilibreze balanţa dintre cheltuieli şi venituri.

acum 2 ani · comentarii (12)
Postari Recente