Cum ne seacă la buzunare producătorii de energie electrică şi gaze

Cum ne seacă la buzunare producătorii de energie electrică şi gaze

Unii producători de energie electrică diminuează producţia intenţionat pentru a crea o criză şi a creşte preţul ulterior, în timp ce alţi producători de gaze refuză să ofere pe piaţă cantităţile necesare, pentru a cumpăra în ianuarie gaze la preţuri foarte mari pe care le transferă consumatorului. Aceste „strategii” pot duce la creşteri de 30% la preţuri, avertizează deputatul Iulian Iancu.

Cum încurajează ajutorul social munca „la negru”

Cum încurajează ajutorul social munca „la
negru”

Fermierii români se confruntă cu dificultăţi în găsirea forţei de muncă necesare din cauza prevederilor legale care le pun beţe în roate, avertizează Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Aceştia se plâng că sunt obligaţi să accepte munca „la negru”, deoarece zilierii pe care doresc să îi angajeze nu vor să încheie contracte de muncă, că îşi vor pierde ajutoarele sociale.

BNR: Robor stagnează la 1,78%

BNR: Robor stagnează la 1,78%

Indicele Robor, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat, miercuri, la nivelul de 1,78%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 2 luni · comentarii (2)

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

acum 3 luni · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 1 an · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 2 ani · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 2 ani · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 2 ani · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)
Postari Recente