STUDIU Ce beneficii extrasalariale îşi doresc angajaţii din România şi ce bugete alocă firmele pentru a le creşte gradul de satisfacţie

STUDIU Ce
beneficii extrasalariale îşi doresc angajaţii din România şi ce bugete alocă
firmele pentru a le creşte gradul de satisfacţie

Tichetele de masă, cadourile, decontarea transportului, vacanţele în România şi pensiile private sunt principalele beneficii extrasalariale pe care angajaţii şi le-au ales anul trecut, potrivit unui studiu BenefitOnline.ro, platformă online de beneficii extrasalariale. În medie, opţiunile angajaţilor s-au schimbat o dată la două luni.

Declaraţia unică pune pe drumuri zeci de mii de persoane care au trimis deja Formularul 600. Un milion de oameni au termen până la 15 iulie

Declaraţia unică pune pe drumuri zeci de mii de persoane care au trimis deja Formularul 600. Un milion de oameni au termen până la 15 iulie

Noul mecanism de stabilire, declarare şi achitare a contribuţiilor la sănătate şi pensii va pune din nu pe drumuri cele 30.000 de persoane care au depus Formularul 600 în termenul legal, respectiv până la 31 ianuarie, a spus miercuri Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România.

INTERVIU Alexandru Păunescu, CSALB: La început băncile nu prea acceptau transformarea cererilor în dosare. Trendul s-a inversat

INTERVIU Alexandru Păunescu, CSALB: La început
băncile nu prea acceptau transformarea cererilor în dosare. Trendul s-a inversat

Băncile au început să fie mai deschise la soluţionarea alternativă a litigiilor cu consumatorii, astfel că tot mai multe cereri ale clienţilor sunt transformate în dosare, explică într-un interviu pentru „Adevărul” Alexandru Păunescu, membru al consiliului de coordonare la Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB).

Revoluţie fiscală cu salarii mai mici şi preţuri mai mari

Revoluţie fiscală cu salarii mai mici şi preţuri mai mari

Românii au început anul 2018 mai săraci, arată arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). După implementarea revoluţiei fiscale, ei s-au trezit şi cu mai puţine venituri în buzunare, dar au plătit şi preţuri mai mari. Oficialii susţin că tocmai majorările salariale date de ei au dus la creşterea preţurilor, dar că ele nu vor fi anulate prin inflaţie.

PFA şi cei cu venituri din alte activităţi independente îşi vor calcula singuri cât trebuie să plătească la pensii

PFA şi cei cu venituri din alte activităţi independente îşi vor calcula singuri cât trebuie să plătească la pensii

Persoanele fizice autorizate (PFA), cele cu profesii liberale, precum avocaţi, contabili sau notari, şi cele care obţin venituri din alte activităţi independente şi drepturi de proprietate intelectuală îşi vor calcula singure cuantumul contribuţiei la sistemul de pensii, în funcţie de nivelul venitului net anual estimat, prin declaraţia unică pe care o vor depune la ANAF în fiecare an, potrivit unui proiect de OUG elaborat de Finanţe.

România a stabilit, indirect, printr-un act normativ, ceea ce cu câteva zile în urmă un oficial al ANRM afirma, bursa de gaze din România este complet imatură, pecetluind subordonarea referenţială a României la Bursa de Gaze la Viena, dar dând şi un semnal de neîncredere faţă de Bursa de Gaze din România (pentru că dacă nici statul nu are încredere în ea de ce ar avea altcineva).

luna trecuta · comentarii (0)

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 7 luni · comentarii (2)

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

acum 8 luni · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 2 ani · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 2 ani · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 2 ani · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 2 ani · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)