Olguţa Vasilescu, despre transferul contribuţiilor de la angajator la angajat: „Nu înţeleg de unde atâta isterie. O să aveţi o creştere pe net, nu o scădere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a făcut marţi seara, la Antena 3, nişte declaraţii alambicate, din care reiese că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018, va genera de fapt o mică creştere a salariului, nu o scădere. „Nu înţeleg de unde apare toată această isterie”, a spus ministrul.

„Angajatorul nu trebuie să pună niciun leu în plus, dacă nu pune niciun leu, netul rămâne la fel, asta în condiţiile în care nu am scădea contribuţiile, dar noi scădem contribuţiile de la 39,25% la 35% şi impozitul pe salariu şi o să vedeţi că aveţi o creştere pe net, mică e adevărat, circa 4% dar este o creştere, nu o scădere. Nu înţeleg de unde apare toată această isterie. Dvs, angajaţii, sunteţi protejaţi şi vom ieşi cu date concrete când vom veni cu trecerea contribuţiilor ca să explicăm foarte bine şi foarte argumentat oamenilor despre ce este vorba. Sunt foarte multe firme în România care nu plătesc contribuţiile pentru angajator, vi le reţin din salariu, dar nu le plătesc mai departe. Angajaţii de acolo nu beneficiază de asistenţă medicală, nu beneficiază de aceşti ani la pensie, pentru că neplătindu-se contribuţiile e ca şi cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am făcut ca să protejam angajatul”, a precizat ministrul Muncii la Antena 3.

Vasilescu a adăugat că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, odată cu modificarea Codului fiscal.

Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei caută soluţii prin care să oblige angajatorii să crească brutul

Pe de altă parte, ministrul Olguţa Vasilescu a menţionat că va exista o normă tranzitorie care se va face împreună cu Ministerul Justiţiei "ca să găsim o formula inatacabilă" pentru a-i determina pe angajatori să majoreze salariul brut al angajaţilor.

"Vine această normă tranzitorie care spune că salariul minim brut nu mai este 1.450, ci 1.750 de lei, adică cheltuiala totală a angajatorului. Vine şi negocierea pe care aţi avut-o cu angajatorul şi care a fost pe salariul net, deci el fără să cheltuiască niciun leu în plus. Dacă vă lasă salariul exact aşa cum e, plăteşte la ora actuală indiferent dacă noi trecem contribuţiile toate pe dvs., dacă vă lasă netul. Este foarte adevărat că un angajator, şi acum, şi peste 6 luni poate să vină şi să spună "Îţi scad salariul", dar nu are niciun fel de legătură cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat (...) Chiar dacă au trecut acele contribuţii pe dvs., salariul dvs., netul, rămâne la fel", a susţinut Olguţa Vasilescu.

Mişa: Va fi introdusă o măsură tranzitorie care va obliga angajatorul, inclusiv în mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marţi, la Parlament, că Guvernul va da o lege prin care angajatorul din mediul privat va fi obligat să menţină nivelul salariului brut, ca urmare a transferului asigurărilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

„Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (...) Am făcut menţiunea că şi astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă şi să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut menţiunea că după ce se va realiza această măsură legislativă va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat ministrul Finanţelor, citat de news.ro.

Referitor la modalitatea obligării ca o firma privată să menţină nivelul brut al salariului, Ionuţ Mişa a precizat că va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut.

„Vreau să fac menţiunea foarte clară că nu îi va creşte costul cu forţa de muncă absolut deloc. Deci pentru toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală, practic costul pe care el îl are cu un angajat în relaţia cu statul, va fi exact aceeaşi. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, aşa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul şi să decidă să dea mai puţin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat”, a explicat ministrul Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite