Noua lege RCA a intrat în vigoare. Cele mai importante schimbări pe care le aduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Noua lege RCA vine cu poliţe mai scumpe pentru şoferii imprudenţi, despăgubiri mai rapide, dar şi cu obligaţia ca şoferii să predea la poliţie plăcuţele de înmatriculare dacă nu mai prelungesc contractul de asigurare.

Noua lege RCA a intrat în vigoare în data de 12 iulie. Cetăţenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru maşinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. Specialiştii spun că prin această lege Autoritatea de Supraveghere a decis să protejeze cu adevărat consumatorul.

Noua lege RCA îi obligă pe asigurători să îi anunţe din timp pe clienţi când le expiră poliţa de asigurare. Atât asigurătorii, cât şi intermediarii de asigurări trebuie să le dea şoferilor posibilitatea de reînnoire a contractului cu 30 de zile înainte de încetarea acestuia.

Legea îi obligă însă pe cei care nu vor să îşi mai prelungească, din diverse motive, contractul de asigurare să predea plăcuţele de înmatriculare la Poliţie. Cei care nu le depun riscă o amendă ce poate ajunge până la 500.000 de lei.

De asemenea, legea introduce noţiunea de „asigurat cu risc ridicat”, ceea ce înseamnă că şoferii imprudenţi vor plăti poliţe mai scumpe. Legea vine la pachet cu o schimbare a sistemului bonus-malus, ceea ce face ca preţul poliţelor să varieze cu câteva zeci de procente în funcţie de istoricul conducătorului auto.  Acest sistem aduce variaţii ale poliţei în cazul şoferilor care au avut accidente, astfel încât aceştia pot plăti mult mai mult faţă de şoferii corecţi.

Totodată, norma RCA va permite păgubitului RCA să îşi repare maşina în orice unitate service aleasă de către acesta şi să fie despăgubit indiferent de service-ul ales. Consumatorii vor fi informaţi de acest drept, urmând ca pe Nota de constatare emisă de către firma de asigurări să fie menţionat explicit această opţiune.

Mai mult, cei care comercializează contracte RCA false sau falsificate şi service-urile care folosesc piese contrafăcute vor fi pedepsiţi cu dosar penal şi riscă închisoarea de la 3 luni la 3 ani.

Scade timpul de indisponibilitate a maşinii

Două măsuri esenţiale vor duce la scăderea semnificativă a timpului cât maşina va fi indisponibilă. Prima dintre acestea este că termenul de constatare al daunelor a fost redus de la 5 zile lucrătoare la 3 zile lucrătoare. Cea de-a doua este că soluţiile tehnice nu le vor mai stabili constatatorii de daună, ci unităţile reparatoare. Constatatorii de daune vor propune soluţii iniţiale de reparaţie în procesul verbal de constatare a daunelor, iar unităţile reparatoare vor stabili soluţiile tehnice finale.

„Noua procedură din normă simplifică şi corectează relaţia dintre asigurător şi unitatea service, iar consecinţa acestei proceduri conduce la scăderea cu aproximativ 40% a termenului de indisponibilizare a maşinii avariate”, mai spune Muntean.

Totodată, firma de asigurare trebuie să dea un răspuns în 30 de zile pentru o cerere de despăgubire, şi nu în 3 luni cum era până în prezent.

Firmele de asigurări din România pierd pentru prima dată în ultimii 27 de ani poziţia dominantă în piaţa de asigurări, iar ASF a decis să protejeze cu adevărat consumatorul. Cristian Muntean preşedinte ASSAI

Tarifele se vor stabiliza

Legea menţionează că tariful de referinţă nu va mai fi calculat de ASF, ci de către o „societate cu expertiză recunoscută în domeniu”, contractată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta doar va publica tariful de referinţă. „Au fost identificate şi transpuse în legislaţie pârghiile legale de control a preţului RCA. Asta înseamnă că din momentul aplicării normei RCA tarifele RCA se vor stabiliza în România pentru o perioadă de minim 3-5 ani, astfel încât nu vom mai asista la salturi de preţ care să genereze tensiunile din ultimii ani”, susţine Cristian Muntean, preşedinte Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI). 

Legea RCA a intrat în vigoare, însă normele de aplicare încă urmează să fie aprobate de către ASF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite