INFOGRAFIE Statul român are sute de instituţii înglodate în datorii. Harta restanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 650 de instituţii administrativ-teritoriale (primării comunale, orăşeneşti şi municipale, dar şi consilii judeţene) înregistrează întârzieri la plată de peste 90 de zile.

Pe lângă sutele de mii de firme şi de persoane particulare care au restanţe la plată de peste 90 de zile, mai sunt înglodate în datorii şi o bună parte dintre instituţiile statului, reiese din datele centralizate la Ministerul Finanţelor.

Nu mai puţin de 655 de unităţi administrativ-teritoriale (primării de comune, de oraşe sau de municipii, dar şi consilii judeţene) de pe întreg cuprinsul ţării au datorii cu restanţe mai mari de 90 de zile faţă de diverşi creditori.

Pe baza datelor de la Finanţe,  „Adevărul“ vă prezintă harta acestor datorii, în care se observă că localităţile din judeţele situate în Dobrogea, Muntenia şi Oltenia înregistrează cele mai mari restanţe.

Topul datornicilor

Între judeţele în care datoriile localităţilor sunt cele mai mari, Vâlcea este primul (cu aproape 76 de milioane de lei), urmat de Tulcea (50,2 milioane de lei) şi de Hunedoara (40,6 milioane de lei).
De altfel, în aceste judeţe se regăsesc şi primele localităţi care au intrat în insolvenţă din cauza incapacităţii de a-şi plăti datoriile.

La categoria Consilii Judeţene (CJ), topul datornicilor este dominat de CJ Satu Mare (10,4 milioane de lei), CJ Botoşani (8,5 milioane de lei), CJ Buzău (4,5 milioane de lei) şi CJ Ilfov (2,7 milioane de lei).

Şi primăriile marilor oraşe sunt grevate de datorii. Între acestea se remarcă municipalităţile de la Ploieşti, cu restanţe de 8,9 milioane de lei, Târgu-Jiu (2,6 milioane de lei), Buzău (2,5 milioane de lei), Timişoara (1,7 milioane de lei) sau Drobeta Turnu-Severin (1,7 milioane de lei).

image

Pe aceeaşi listă neagră a restanţelor se mai regăsesc şi câteva staţiuni turistice, dintre care amintim Voineasa (34 milioane de lei), Mangalia (7 milioane de lei), Amara (3,6 milioane de lei), Covasna (2,2), Băile Herculane (1,5), Eforie (1,07), Băile Tuşnad (0,2), Predeal (0,2) şi Sinaia (0,1 milioane de lei).

La polul opus al clasamentului, cu cele mai mici restanţe de peste 90 de zile la plată, se regăsesc – în categoria judeţe – Sibiul şi Galaţiul (sub un milion de lei), iar la categoria consilii judeţene – Harghita, Giurgiu şi Maramureş (sub 20.000 de lei).

Cinci localităţi bat 20 de judeţe

Cele mai îndatorate cinci localităţi din România sunt, în ordine, Nalbant (judeţul Tulcea), Voineasa (Vâlcea), Lupeni (Hunedoara), Ciocăneşti (Suceava) şi Şuşani (Vâlcea).

Însumate, datoriile acestora se cifrează la 134 de milioane de lei, adică echivalentul restanţelor totalizate de cele 20 de judeţe din jumătatea de jos a clasamentului.

Suma totală a datoriilor înregistrate de unităţile administrativ-teritoriale din România este de 201,03 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite