Inflaţia a ajuns la 4,95% iar ROBOR la aproape 2,5%. Rezultatul: rate mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia a ajuns la aproape 5% în martie 2018 şi asta datorită unor serii de şocuri produse în ultima perioadă, precum: scumpirea energiei electrice şi gazelor naturale, majorarea accizei la combustibil (în două etape) şi criza ouălor.

Pe lângă facturile şi alimentele mai scumpe, inflaţia a adus şi cel mai mare nivel al ROBOR-ului din ultimii 3 ani şi jumătate (2,42% - nivel ce a mai fost atins în 24.10.2014), ceea ce înseamnă că românii vor avea rate şi mai mari la creditele în lei, scrie FinZoom.ro.

Indicele ROBOR (care reprezintă dobânda cu care se împrumută băncile între ele pe diferite scadenţe, indice care intră în componenţa tuturor creditelor în lei cu dobândă variabilă) a fost la valoarea minimă de 0,68% în septembrie 2016, iar acum exact un an (aprilie 2017) avea valoarea de 0,87%.

Astfel, la un credit Prima Casă de 225.000 lei pe 30 de ani, rata unui român este acum cu 220 lei mai mare decât acum un an şi jumătate şi această diferenţă plătită în plus ar putea creşte anul acesta la 300 lei (dacă ROBOR la 3 luni ajunge la 3%) sau chiar 440 lei (ROBOR 3M de 4%)

Irina Chiţu, director FinZoom.ro, declară: „Este exces de bani în piaţă şi, pentru a mai încetini creşterea inflaţiei, BNR a oferit băncilor, pentru a doua săptămâna consecutiv, posibilitatea să-şi ţină excedentul de lei în depozite la BNR pe 7 zile. A atras temporar, lichiditate din piaţă (18 miliarde lei) şi probabil acest lucru va face până la următoarea şedinţă de politică monetară, când va majora dobânda cheie, pentru a opri creşterea inflaţiei. În plus, şi Ministerul de Finanţe s-a mai împrumutat săptămâna aceasta, firmele au avut nevoie de bani să plătească taxele la stat până pe 25 ale lunii, iar băncile pentru rezervele minime obligatorii”.

Citiţi continuarea articolului pe FinZoom.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite