Guvernul e total izolat: nimeni nu-i sprijină „ţopăiala fiscală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Guvernul a amânat şedinţa de Guvern de astăzi, după ce atât Consiliul Economic şi Social, precum şi Consiliul Fiscal, au emis avize negative faţă de intenţiile sale de a modifica major Codul Fiscal, prin transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Executivul a rămas, practic, singura instituţie care mai susţine această măsură.

UPDATE 10.00 Premierul Mihai Tudose amână pentru a doua oară în câteva zile şedinţa de Guvern în care trebuia să adopte măsurile prin care avea loc revoluţia fiscală promisă de PSD, potrivit unor surse politice.

- ARTICOLUL INIŢIAL - 

Măsurile fiscale de mutare a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi de reducere a impozitului pe venit ar putea fi adoptate astăzi, după ce şedinţa de Guvern de vineri în care urmau să fie discutate aceste modificări a fost amânată, dar şi după ce proiectul a primit aviz negativ şi critici din nenumărate direcţii.

Guvernul a prezentat, acum două săptămâni, în primă lectură, Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal prin care sunt mutate contribuţiile sociale de la angajator la angajat, odată cu reducerea procentului acestora şi micşorarea procentului virat la Pilonul II, concomitent cu majorarea salariului minim brut pe economie la 1.900 de lei şi cu scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Aceste modificări presupun, implicit, că angajatorii vor majora nivelul salariului brut al angajaţilor, cu nivelul contribuţiilor transferate, pentru ca salariul net al acestora să nu se modifice. Preşedintele PSD Liviu Dragnea declara vineri că nu există niciun motiv ca măsurile fiscale să nu se adopte, însă şedinţa de Guvern în care urmau să fie discutate măsurile a fost amânată de vineri până astăzi, fără ca Executivul să dea un motiv.

Avize negative                                                                                              

După ce preşedintele Klaus Iohannis a precizat că măsurile nu aduc bani în plus în buzunarul românilor şi a avertizat Guvernul „să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist”, modificările au primit aviz negativ şi din alte părţi.

Consiliul Economic şi Social (CES), format din sindicate, patronate şi societatea civilă, a avizat negativ proiectului de modificare a Codului Fiscal. Şi deşi un aviz pozitiv al CES nu este necesar ca proiectul să meargă înainte, Guvernul ar trebui să ţină cont de această părere, „pentru că aritmetica nu face politică şi clar că acest pachet, cu transfer de contribuţii, va afecta tot ceea ce înseamnă piaţa muncii din România”, consideră Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi membru al CES.

Totodată, şi Consiliul Fiscal a avizat negativ acest proiect, precizând că măsurile vor aduce riscuri, la nivel de impact, neobişnuit de mari. Potrivit instituţiei, analizat în izolare, impactul pachetului de modificări fiscale implică o pierdere de venituri la nivelul bugetului consolidat de circa 5,2 miliarde de lei, în timp ce o evaluare a măsurilor de compensare identificate nu indică acoperirea în întregime a acesteia.

Şi deşi ipoteza de lucru pentru aplicarea acestor măsuri este că angajatorii vor majora salariul brut, pentru ca angajaţii să nu piardă la salariul net, Consiliul Fiscal consideră că „este lesne de imaginat o situaţie în care, în lipsa unei obligaţii explicite în acest sens, angajatorul alege să nu majoreze salariul brut”.

Potrivit Consiliului Fiscal, angajatorul poate alege de exemplu să majoreze salariul brut în 2018 cu doar 19,9%, asigurând astfel neutralitatea măsurilor propuse la nivelul salariului net în raport cu anul 2017. Ori, „chiar dacă improbabil”, angajatorul poate majora salariul brut într-un cuantum insuficient pentru a evita o reducere a salariului net, mai arată Consiliul.

Ce ar putea face Guvernul ca angajatorii să vireze contribuţiile

Cel mai important motiv imputat de Guvern pentru a muta contribuţiile de la angajator la angajat este că unii dintre angajatori reţin, însă nu virează la stat contribuţiile salariaţilor. În acest sens, liderul social-democrat Liviu Dragnea a anunţat că neplata contribuţiilor sociale ale angajaţilor de către angajatori va fi clasificată din nou despre infracţiune.

Cu toate acestea, până în anul 2015, reţinerea şi nevirarea contribuţiilor sociale putea fi pedepsită cu închisoarea. Ulterior, o decizie a Curţii Constituţionale a declarat neconstituţională această prevedere, astfel că în prezent practica neplăţii contribuţiilor se poate pedepsi cu cel mult amenzi contravenţionale. CCR motiva, atunci, că legea nu defineşte noţiunea de „impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”, astfel că nu este destul de clară, accesibilă şi previzibilă.

Între timp, la începutul anului 2016, Codul Fiscal a fost modificat prin introducerea unei definiţii a „reţinerii la sursă” ca „metodă de colectare a impozitelor şi contribuţiilor sociale obligatorii prin care plătitorii de venituri au obligaţia, potrivit legii, de a le calcula, reţine, declara şi plăti”.

Modificarea nu a venit însă la timp pentru a pune legea în concordanţă cu decizia CCR şi pentru ca această practică a neplăţii contribuţiilor să mai fie considerată infracţiune.

Ce ar putea face, însă, acum, Guvernul pentru ca angajatorii să fie pedepsiţi cu mai mult de o amendă când nu virează contribuţiile? Să modifice pur şi simplu legea pentru ca neplata contribuţiilor să redevină faptă penală, dar să renunţe la mutarea contribuţiilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite