Deficitul bugetar, la un minim istoric: 1,77% din PIB în primele 11 luni din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În  perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2012, execuţia bugetului general  consolidat s-a încheiat cu un deficit de 10,8 miliarde de lei, respectiv 1,77 % din PIB, a anunţat Ministerul Finanţelor. În aceeaşi perioadă din anul precedent, decalajul dintre cheltuielile şi veniturile bugetare fusese de 16,3 miliarde de lei, respectiv 2,8% din PIB.

VENITURILE

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 175,4 miliardede lei, reprezentând 28,8 % din PIB, au fost cu 7,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,6 pp ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat o creştere cu 10,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la impozitul pe venit (+11,6%), taxa pe valoarea adăugată (+7,6%), accize (+7,3%) şi impozit pe profit (+5,8%).
Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, semnificativ datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii conform OUG nr. 77/2011.
Comparativ cu anul anterior veniturile nefiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 6,35%,  iar ca pondere în PIB s-au situat la acelaşi nivel.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+3,1 %) şi venituri nefiscale (+11,8%)
Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 47,1 miliarde de lei, în creştere cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse  publice au fost de 5,5 miliarde lei, în creştere cu 9,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Încasările au fost influenţate de presuspendarea unor programe operaţionale şi a  corecţiilor aplicate unor cheltuieli aferente acestora..

CHELTUIELILE

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 186,2 miliarde de lei, reprezentând 30,6% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 0,4 pp.
S-au înregistrat creşteri faţă de aceaşi perioadă din anul 2011, în principal, la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 25,3%, dobânzi cu 22%, bunuri şi servicii cu 10,8%.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut la administraţiile locale precum şi la fondul naţional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente.
Cheltuielile de personal au crescut cu 5,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se, în principal, datorită majorării cu 8% a salariilor personalului bugetar începând cu luna iulie 2012 şi a acordării unor drepturi salariale în urma unor hotărâri judecătoreşti.   

Cheltuielile pentru investiţii - care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe - au fost de 30,2 miliarde de lei (5,0% din PIB), crescând în termeni nominali cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului  precedent, a mai anunţat Ministerul Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite