Declaraţia unică: Cei care obţin venituri din activităţi independente pot opta pentru declararea veniturilor reale, dacă au cheltuieli mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
declaratie fiscala calculator

Contribuabilii care obţin venituri din drepturi de autor ca şi din activităţi independente impozitate pe norme de venit, pot opta pentru impozitarea in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

„Această opţiune nu este ceva nou, însă în noile prevederi supuse dezbaterii publice apare cota de 10% impozit cu reţinere la sursă pentru drepturi de autor, acesta fiind impozit final. Prin urmare a dispărut cea de-a doua opţiune acordată celor cu venituri din drepturi de autor, care puteau alege între o cotă de 7% impozit cu reţinere la sursă, cu regularizare până la 10% la finalul anului, conform prevederilor actuale”, au explicat consultanţi fiscali pentru “Adevărul”.

Concret, o persoană fizică care obţine venituri din drepturi de autor poate alege între sistemul de impozitare pe bază de cotă forfetară (prin care se deduce 40% din venitul brut) sau impozitare în sistem real, ceea ce înseamnă că din veniturile obţinute pot scădea cheltuielile necesare derulării activităţii, pe baza datelor din contabilitate. 

“Dacă o persoană fizică ce obţine venituri din drepturi de autor consideră că, anual, cheltuielile necesare derulării activităţii sunt mai mari decât cota forfetară de 40%, poate opta pentru declararea veniturilor în sistem real (venit net = venit brut minus cheltuieli deductibile), urmând să-şi plătească în raport cu acest venit net, contribuţiile la sănătate şi pensii”, a declarat pentru „Adevărul” Daniela Oprescu, tax director KPMG.

Începând cu anul 2019, opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 15 martie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.

Obligaţiile declarative şi regulile de impunere sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activităţi independente determinate în sistem real. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite