Dai casa şi scapi de credit: Parlamentul a adoptat legea privind darea în plată, actul merge la promulgare. BNR vrea să îl atace la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind stingerea datoriilor la bănci prin predarea imobilelor puse drept garanţie    FOTO Mediafax
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind stingerea datoriilor la bănci prin predarea imobilelor puse drept garanţie    FOTO Mediafax

Românii vor putea să scape de creditele imobiliare pe care nu le mai pot plăti doar prin predarea locuinţei, după ce Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 233 de voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată. Acesta va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru stingerea în acest mod a datoriilor sunt: între părţi s-a încheiat un contract de credit, iar bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligaţiilor asumate prin contractul de credit.

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat că proiectul vine în ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot să-şi plătească ratele la bancă pentru că salariile lor sunt mai mici decât erau când au contractat împrumutul.

„Proiectul de lege oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii bunul care a fost ipotecat, atât şi nimic mai mult. Deci, banca nu poate să se îndrepte decât către bunului ipotecat, nu ca acum către toate proprietăţile, veniturile actuale şi viitoare, aşa prevede legea“, declara, marţi, Daniel Zamfir. El a afirmat că nu doar clientul, ci şi banca ar trebui să îşi asume riscul devalorizării proprietăţilor.

Banca Naţională a României (BNR) nu susţine proiectul în forma actuală, anunţa marţi, în dezbaterile din cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul băncii centrale. BNR se pregăteşte să atace legea la Curtea Constituţională.

El a spus ieri că, în această formă, legea va duce la falimentul unei bănci şi va contamina alte trei instituţii de credit, potrivit Hotnews.ro. „Să nu uităm că banii daţi pentru credite sunt ai deponenţilor. Nu ar fi normal ca deponentul care vine să-şi ia dobânda, banca să-i dea o cadă sau o fereastră“, a punctat oficialul BNR.

De asemenea, Cinteză a arătat că, în primii 50 de debitori cu garanţii ipotecare, un număr de 24 sunt cu restanţe foarte mari, fiind dezvoltatori imobiliari sau persoane care au cumpărat a doua sau a treia casă. „Să-mi fie iertat, dar am impresia că se caută un fraier căruia să i se pună în braţe această problemă“, a mai declarat Cinteză, potrivit sursei citate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite