Cu cât a scăzut preţul carburanţilor după eliminarea supraaccizei şi reducerea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul benzinei şi al motorinei a scăzut, în medie, cu 50 de bani pe litru după ce a intrat în vigoare, la 1 ianuarie, eliminarea supraaccizei pe carburanţi şi reducerea TVA de la 20% la 19%.

Şoferii achită preţuri mai mici la carburanţi de la începutul acestui an, după reducerea cotei standard de TVA cu un punct procentual, de la 20% la 19%, şi eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi pe litru. În medie, un litru de carburant s-a ieftinit cu 50 de bani imediat după intrarea în noul an, dar asta după ce ultimele zile din 2016 au adus scumpiri ale benzinei şi motorinei. 

Reducerile de preţ aplicate în urma intrării în vigoare a prevederilor Codului Fiscal diferă de la o reţea de benzinării la alta. „Adevărul“ a monitorizat preţurile din trei benzinării din Capitală, pentru benzină şi motorină, înainte de Anul Nou, 30 decembrie, şi după 1 ianuarie 2017, zilele de 6 şi 7 ianuarie.  

MOL, cea mai mare ieftinire

Din rândul benzinăriilor monitorizate de „Adevărul“, MOL a aplicat cele mai mari reduceri de preţuri după intrarea în vigoare a prevederilor Codului Fiscal. Astfel, la o benzinărie MOL de pe Bulevardul Iuliu Maniu, preţul unui litru de benzină era de 5,51 lei la 30 decembrie, iar de motorină – 5,47 lei. O săptămână mai târziu, pe 6 ianuarie, la aceeaşi benzinărie, preţurile afişate erau de 4,95 lei, respectiv 4,91 lei pe litru. Astfel, după eliminarea accizei suplimentare şi reducerea TVA la 19%, preţul s-a redus cu 56 de bani pe litru pentru ambele sortimente de carburant. La un plin de 55 de litri, un şofer economiseşte puţin peste 30 de lei. 

Şi Petrom a ieftinit carburanţii imediat după 1 ianuarie 2017. Pe 30 decembrie, un litru de benzină standard costa 5,4 lei într-o staţie Petrom din centrul Bucureştiului, iar un litru de motorină standard – 5,41 lei. La 7 ianuarie, benzina era mai ieftină cu 52 de bani pe litru (4,88 lei), iar motorina  - cu 56 de bani (4,85 lei).   

La Lukoil, reducerile de preţ au fost ceva mai temperate. Benzina costa la sfârşitul anului trecut 5,3 lei/litru, iar motorina 5,24 lei/litru într-o staţie Lukoil din cartierul bucureştean Pajura.  O săptămână mai târziu, la aceeaşi benzinărie, preţul unui litru de benzină era mai mic cu 41 de bani (4,89 lei), iar al unui litru de motorină cu 39 de bani (4,85 lei). 

Preţurile în Uniunea Europeană

Potrivit datelor Comisiei Europene, preţul mediu al benzinei comercializate în România era de 1,147 euro/litru (5,185 lei/litru) la 2 ianuarie, ţara noastră situându-se pe locul 23 în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în funcţie de cei mai scumpi carburanţi. Benzină mai ieftină se comercializa, la 2 ianuarie, în ţări precum Cehia, Lituania, Estonia, Polonia şi Bulgaria (1.03 euro pe litru). Cea mai scumpă benzină din Uniunea Europeană se găseşte în Olanda (1,564 euro pe litru), Italia (1,535 euro pe litru) şi Danemarca (1,517 euro pe litru). 

În ceea ce priveşte preţul motorinei, în România se comercializa la 2 ianuarie cu 1,143 euro pe litru (5,167 lei pe litru). Preţuri la pompă mai mici se înregistrau în ţări precum Spania, Estonia, Cehia, Letonia, Polonia, Bulgaria, Lituania şi Luxemburg. 

Trebuie menţionat faptul că taxele ocupă o pondere de 56% în preţul final al benzinei, respectiv 53% în preţul final al motorinei. Mai exact, mai bine de jumătate din banii plătiţi pentru un litru de carburant reprezintă taxe care ajung în bugetul statului. Înainte de eliminarea supraaccizei şi de reducerea TVA, taxele ocupau o pondere de 57% în preţul final al benzinei, respectiv 55% în preţul final al motorinei.

Cotaţiile petrolului, în scădere

Preţurile petrolului au scăzut luni din cauza creşterii exporturilor Iranului, care au subminat eforturile membrilor OPEC de a reduce producţia, dar şi a intensificării activităţii petroliştilor din Statele Unite, relateaza Reuters. Preţul petrolului Brent a ajuns luni la 56,7 dolari pe baril, în scădere cu 0,7% faţă de ultima şedinţă de tranzacţionare. Preţul petrolului WTI a ajuns la 53,59 dolari pe baril, în scădere cu 0,74%. Ieftinirea vine în contextul în care exporturile de petrol ale Iranului sunt în creştere şi afectează eforturile membrilor OPEC de a reduce producţia. Iranul a vândut 13 milioane de barili de petrol stocaţi în petroliere, aproape jumătate din stocurile de acest tip ale ţării. 

În plus, producătorii de petrol din Statele Unite şi-au intensificat activitatea pentru a zecea săptămână la rând, în condiţiile în care preţul petrolului ajunsese săptămâna trecută la un nivel sustenabil. Aceştia au deschis recent patru noi exploatări petroliere în Statele Unite, numărul total al acestora ajungând la 529, cel mai înalt nivel din decembrie 2015. Analiştii avertizează că preţul petrolului nu va mai creşte până când traderii nu vor observa semne clare ale scăderii producţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite