Comision la plata cu cardul în străinătate. Ce taxe plăteşti pentru cumpărăturile făcute peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care efectuează plăţi cu cardul în străinătate trebuie să se informeze asupra comisioanelor care i-ar putea fi percepute de bănci şi comercianţi FOTO SHUTTERSTOCK
Cei care efectuează plăţi cu cardul în străinătate trebuie să se informeze asupra comisioanelor care i-ar putea fi percepute de bănci şi comercianţi FOTO SHUTTERSTOCK

Metoda plăţii cu cardul a devenit populară în ultimul deceniu şi în ţara noastră, iar avantajele şi dezavantajele sunt, în mare parte, cunoscute. Totuşi, în cazul plăţilor efectuate în străinătate sau pe site-uri de cumpărături înregistrate în afară, mulţi români rămân surprinşi când constată că tranzacţiile efectuate le-au perceput comisioane mai mari decât se aşteptau.

În ultima perioadă, Centrul European al Consumatorilor (ECC România) a primit mai multe reclamaţii privind plata cu cardul în tranzacţiile efectuate pentru cumpărăturile online. Consumatorii au reclamat faptul că, deşi pe site-uri era afişat un anumit preţ, exprimat în lei, pe extrasul bancar apare o sumă diferită. 

Comision la plata cu cardul în străinătate. Două schimburi valutare

Pe scurt, cauza este mecanismul transferului interbancar transfrontalier. Comerciantul este înregistrat în alte state ale Uniunii Europene, de aceea, tranzacţia nu se poate face în moneda noastră. Astfel, au loc conversii euro-lei. O dată, de către companiile deţinătoare de carduri, care schimbă lei în euro, pentru a fi acceptaţi de banca comerciantului, şi încă o dată, pentru a se transfera suma în contul comerciantului, din euro înapoi în lei.

Acest proces se întâmplă după ce consumatorul autorizează plata şi comerciantul confirmă comanda. Un alt amănunt, companiile de carduri realizează prima conversie, din lei în euro, numită şi „settlement currency“, la un curs propriu.

Comision la plata cu cardul în străinătate. Comercianţii trebuie să-şi informeze clienţii

Potrivit EEC Romania, comercianţii au obligaţia să cunoască toate detaliile procesului de tranzacţionare şi să-i informeze pe clienţi, printre altele, că suma care va fi extrasă din contul lor, pentru efectuarea plăţii, ar putea fi diferită de cea afişată pe site. În caz contrar, în lipsa acestor informaţii la vedere, clientul poate să recupereze diferenţa dintre suma plătită şi preţul de pe site.

ECC România vine cu două soluţii. Fie comercianţii informează corect şi complet clienţii, înainte de achiziţionarea produselor sau a serviciilor, fie utilizează un cont deschis la o bancă din România, iar, astfel, nu mai este necesară conversia valutară.

Comision la plata cu cardul în străinătate. Tipuri de comisioane

Mulţi români care călătoresc peste hotare au carduri cu utilizare internaţională, la care sunt ataşate şi conturi în lei. În caz contrar, dacă vreţi să faceţi tranzacţii cu cardul în străinătate, există cel puţin patru tipuri de comisioane.

Primul, cel mai rar, comisionul pentru plăţile la comercianţi, poate apărea când plătiţi cumpărăturile la supermarketuri, de exemplu. Acesta variază, de la o bancă la alta. 

Un altul, comisionul de conversie valutară. Când faceţi cumpărături, banca vă schimbă automat banii de pe card în moneda din ţara în care vă aflaţi. Soluţia ar fi să folosiţi un card emis în valuta ţării respective, mai ales în zona euro. Aşa, scăpaţi şi de comision.

Al treilea comision este cel de retragere numerar. Deoarece băncile percep comision, de fiecare dată când schimbaţi banii, la un bancomat, în moneda ţării în care călătoriţi, este mai rentabil să retrageţi sume mai mari şi mai rar, decât să scoateţi des, de pe card, sume mici.

Ultimul comision este cel pentru diferenţe la cursul de schimb, al băncii sau al operatorilor de carduri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite