Comisioanele ascunse ale băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisioane ascunse ale băncilor. Este bine să vă informaţi înainte de toate comisioanele pe care le presupune produsul bancar pe care îl doriţi FOTO Adevărul
Comisioane ascunse ale băncilor. Este bine să vă informaţi înainte de toate comisioanele pe care le presupune produsul bancar pe care îl doriţi FOTO Adevărul

Fie că vrei să contractezi un credit, să constitui un depozit sau să deschizi un cont curent la bancă, toate acestea presupun anumite costuri pe care le-ai putea scăpa din vedere, însă ţi-ar putea crea neplăceri financiare ulterior. „Adevărul“ îţi prezintă comisioanele ascunse ale băncilor.

Este foarte important ca, de fiecare dată când treci pragul unei agenţii bancare, să ceri angajatului băncii cât mai multe informaţii despre produsul pe care urmează să îl contractezi. De asemenea, te poţi documenta de pe site-ul băncii înainte de a lua o decizie. De exemplu, nu întotdeauna depozitul cu cea mai mare dobândă este şi cel mai rentabil pentru tine şi nici creditul cu cea mai mică dobândă nu este cel mai ieftin. Iar asta pentru că există o serie de comisioane care îţi umfla rata creditului sau care îţi scad câştigul unui depozit. 

Dacă în anii de boom economic, când creditarea era pe val, băncile percepeau o listă interminabilă de comisioane, din 2010, Ordonanţa de Urgenţă nr. 50 privind contractele de credit pentru consumatori a eliminat o serie din aceste costuri considerate abuzive. 

Iată câteva dintre comisioanele pe care le aplică băncile şi poate nu ştiai de ele. 

Comisioanele ascunse ale băncilor. Comisionul de retragere numerar din depozit

Spargerea unui depozit înainte de scadenţă atrage după sine dobânda promisă de bancă, dar şi impunerea unui comision pentru retragerea de numerar. Această taxă este aplicată de unele bănci chiar şi în ziua scadenţei, dar şi la o dată ulterioară scadenţei. 

Comisioanele ascunse ale băncilor. Comisionul de administrare

Contractarea unui credit sau constituirea unui depozit presupune, implicit, deschiderea unui cont curent. Pentru contul curent, banca percepe un comision de administrare, lunar sau anual. 

Comisioanele ascunse ale băncilor. Comisionul de verificare a soldului

Foarte puţine sunt băncile care nu îşi taxează clienţii atunci când aceştia îşi verifică soldul la bancomat. Aşadar, pentru fiecare interogare a soldului, banca aplică un comision fix. 

Comisioanele ascunse ale băncilor. Comisionul de retragere numerar de la bancomat

De asemenea, puţine sunt băncile care nu îşi taxează clienţii pentru retragerea de numerar de la bancomat. Iar pentru retragerea de cash de la bancomatul altei bănci decât cea care a emis cardul, comisionul este şi mai mare. De regulă, acesta este format dintr-o sumă fixă plus un procent din suma retrasă. De reţinut că plata cu cardul la comerciant nu se taxează. 

Comisioanele ascunse ale băncilor. Comisionul de analiză dosar

Atunci când vrei să iei un credit, lucrurile se complică. Apar mai multe comisioane, mai mari şi unele ascunse. Din acest motiv, trebuie să fii foarte atent. Unul dintre primele comisioane plătite în cazul unui credit este cel de analiză a dosarului. Sunt, însă, bănci care nu percep acest comision. 

Comisioanele ascunse ale băncilor. Asigurarea ataşată creditului

Cele mai multe bănci impun, la contractarea unui credit, încheierea unei asigurări pentru locuinţă sau de viaţă, în favoarea băncii. Asigurarea se plăteşte anual, la reînnoire, sau costul ei este inclus în rata lunară. 

Comisioanele ascunse ale băncilor. Comision de administrare a creditului

Comisionul de administrare este încasat de bănci la intervale regulate (lunar, trimestrial sau anual, după caz), pe toată durata creditului şi este calculat ca procent la soldul finanţării din momentul încasării comisionului.

Comisioanele ascunse ale băncilor. Comision de întârziere plată

Comisionul de întârziere plată este unul fix, utilizat atunci când clientul întarzie plata unor obligaţii faţă de bancă, de regulă, rata. În general, atunci când se referă la întarzierea plăţii unei obligaţii la un credit, este utilizată dobânda penalizatoare, calculată ca procent din suma restantă la plată. În acest caz, comisionul fix poate fi perceput în plus faţă de dobânda penalizatoare, ridicând astfel cu mult costul întârzierii la plată pentru client.

Comisioanele ascunse ale băncilor. Comisionul de gestiune FNGCIMM

În cazul contractate prin programul „Prima Casă“, băncile percep şi comisionul de gestiune FNGCIMM. Comisionul de gestiune a garanţiei acordate de stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este de 0,49% pe an, calculat la valoarea garanţiei – adică 50% din soldul finanţării garantate, exclusiv dobânzile şi comisioanele percepute de bancă şi alte sume datorate în baza contractului de credit. 

Comisioanele ascunse ale băncilor. Taxa de înscriere a garanţiei în arhiva electronică

Pentru înscrierea garanţiei în arhiva electronică, solicitantul creditului „Prima Casă“ va plăti o sumă cuprinsă între 15 şi 25 de euro o dată la cinci ani. Acest comision se diminuează gradual, odată cu scăderea soldului.

Comisioanele ascunse ale băncilor. Comisioane de transfer 

Un alt cost pe care solicitantul unui împrumut trebuie să îl ia în calcul este comisionul de transfer interbancar sau cel de retragere numerar în cazul puţin probabil în care vânzătorul vrea să primească banii cash.  

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite