Circa 80% din angajatori au majorat salariile brute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 80% din cele 6,3 milioane de contracte de muncă existente în România au fost modificate în Revisal, angajatorii majorând salariile brute, în contextul transferului contribuţiilor la angajat, scrie profit.ro.

„În cazul a 80% contracte individuale de muncă s-au operat, în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor (REGES), majorări ale salariului brut de bază. De asemenea, valoarea salariului minim brut pe ţară a crescut la 1.900 lei în cazul a 92% din contracte. Menţionăm că în REGES sunt înregistrate 6.316.211 contracte de muncă”, a transmis Ministerul Muncii, potrivit profit.ro.

Angajatorii au avut la dispoziţie trei luni pentru a opera aceste modificări, după intrarea în vigoare la 1 ianuarie a legii privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Au existat însă şi angajatori care nu au făcut încă acest lucru, deoarece legea se află încă în Parlament, unde mai pot fi aduse modificări. Însă pe de altă parte, Inspecţia Muncii a demarat, de la începutul acestei luni, contriale pentru a verifica acele cazuri în care a existat obligaţia legală pentru majorarea salariului, dar acest lucru nu a fost consemnat în Revisal.

Angajatorii trec de la bonusuri la majorarea brutului

De acum înainte, companiile nu doresc să continue cu sistemul de bonusuri pe care l-au implementat în locul majorării salariului brut, spune Alex Milcev, partener şi lider al departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică al EY România. Ei au apelat la această practică pentru a evita scăderea venitului net al angajaţilor.

„În mod natural, mulţi angajatori se gândesc ca în următoarele luni să renunţe la sistemul de bonusuri lunare şi alte variante de acest gen. O să vedem din ce în ce mai mulţi migrând către această zonă (de majorare a salariilor brute, n.r.). Cât de rapidă şi de completă va fi migrarea în următoarele 3-6 luni este greu de spus, dar ne aşteptăm să crească semnificativ procentul celor care aleg creşterea brutului. Din ianuarie, într-un fel sau altul, prin bonusuri sau creşterea brutului, toată lumea a fost compensată şi nu a simţit că îi lipsesc bani în buzunar, mai puţin IT-iştii şi alte câteva categorii, unde s-a rezolvat ulterior”, a declarat pentru Profit.ro Alex Milcev, partener şi lider al departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică al EY România. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite