Cine „a uitat“ să scadă preţurile după reducerea TVA şi profită din plin de măsura Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lanţurile de magazine fast-food, restaurantele, dar şi o parte dintre buticari n-au redus preţurile în linie cu reducerea TVA la alimente. În multe cazuri, preţurile nu au coborât deloc, iar în altele reducerea a fost mult mai mică faţă de mult-aşteptata ieftinire cu 12%.

În timp ce toată ţara şi mai ales autorităţile au stat cu ochii pe marii retaileri pentru a vedea dacă scăderea TVA la alimente se simte în buzunar, foarte multe restaurante, lanţuri de magazine fast-food, firme de catering şi mare parte din buticari au „uitat“ să reducă preţurile cu 12%, cât ar fi trebuit după reducerea TVA de la 24% la 9% de la 1 iunie.

Mai multe imagini cu bonuri fiscale de dinainte şi după 1 iunie au ajuns pe internet, fiind postate de consumatorii nemulţumiţi că preţul a rămas la fel sau a scăzut prea puţin, iar companiile cu pricina au rămas cu profitul.

De la un mare lanţ de fast-food şi până la şaormării sau magazine de la colţul blocului, mai multe companii au fost prinse „în offside“ în acest fel. 

Scandalul mâncării

Această surpriză neplăcută vine în condiţiile în care mai multe instituţii ale statului au anunţat că monitorizează preţurile, de la Consiliul Concurenţei şi Ministerul Finanţelor, până la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Totul a culminat cu vizitele lui Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, care a monitorizat câteva unităţi ale marilor retaileri.

Scandalul a izbucnit după ce în presă au apărut mai multe materiale care arătau cum comercianţii crescuseră preţurile înainte de reducerea TVA. Ulterior, problema a ajuns în Guvern şi chiar la comisiile de specialitate din Parlament. 

Guvernul are „obligaţia şi preocuparea“ ca scăderea TVA la alimente să nu fie diluată de măsuri anticoncurenţiale de creştere a preţurilor, iar eventuale situaţii de acest gen trebuie sesizate la Finanţe, ANAF, Consiliul Concurenţei şi ANPC, declara ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la începutul lunii mai.

Consiliul Concurenţei are suspiciuni

Ulterior, în data de 6 mai, Consiliul Concurenţei anunţa că va cere retailerilor, retroactiv, informaţii privind preţurile, urmând să verifice 600 de magazine.

Premierul Victor Ponta ceruse şi el, cu câteva zile înainte, ajutorul Consiliului Concurenţei pentru a evita constituirea de carteluri.

De altfel, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, afirma în data de 11 mai că există suspiciuni privind înţelegeri între producători sau lanţurile de magazine în ceea ce priveşte aplicarea corectă a reducerii de TVA la 9 % la alimente. 

image

„Guvernul ne-a solicitat să monitorizăm ce se întâmplă în această perioadă cu ocazia reducerii de TVA. Ne e frică că pot să apară înţelegeri între magazine, între lanţuri de magazine, între producători, care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea de taxe pe care o face statul. Şi atunci monitorizăm. Vrem să vedem ce s-a întâmplat cu nivelul preţurilor după ce Guvernul a făcut anunţul în ceea ce priveşte TVA-ul şi, de asemenea, după 1 iunie să vedem în ce măsură se transmite reducerea TVA în preţul la raft“, anunţa Bogdan Chiriţoiu.

Comercianţii, principalii suspecţi 

Adrian Mitroi, profesor de investiţii şi finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice, spune că scumpirile înregistrate luna trecută sunt o formă de „protectorat“ al marjei lor de profit.

„Eu cred că a fost o uşoară antepoziţionare în vederea lunii iunie în care se scădea TVA. Aşa că ce n-am dat la pod am dat la vamă. Eu asta cred că este, pur şi simplu un protectorat de către retaileri al marjei lor comerciale. Ei nu aveau cum să transfere integral sau foarte puţin au transferat şi consumatorului acest beneficiu de fiscalitate. Eu cred că este o poziţionare ante pentru luna iunie, e doar un joc de glezne“, a afirmat Adrian Mitroi, citat de Agerpres.

Şi producătorii agricoli cred că preţurile au fost „manevrate“ la nivelul comercianţilor. „Noi, din câmp, nu putem controla evoluţia preţurilor. Statisticienii ar trebui să vină mai întâi în marile bazine legumicole, să vadă preţurile de aici, apoi să le compare cu cele din magazine. Atunci s-ar vedea cine scumpeşte mâncarea“, ne-a declarat Mircea Croitoru, liderul unei asociaţii de legumicultori.

La fructe, unde preţurile au crescut cel mai mult în luna mai, „cultivatorii români nu pot fi acuzaţi de scumpiri, pentru simplul motiv că în acea lună încă nu ieşiseră nici merele, nici cireşele“, ne-a declarat Ion Oprea liderul asociaţiei de pomicultori din zona Voineşti. 

Inflaţia a sărit de 1% în luna mai

Media preţurilor de consum – inflaţia – a urcat cu 0,5% în mai faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii tuturor componentelor din coşul de consum (alimente, mărfuri nealimentare şi servicii), potrivit Institutului Naţional de Statistică. Alimentele s-au scumpit în mai cu aproape 1%, iar mărfurile nealimentare şi serviciile au avut costuri majorate cu 0,3% fiecare faţă de aceeaşi lună din 2014.

Cele mai mari scumpiri faţă de aprilie au fost consemnate la cartofi şi fructe proaspete, cu câte 13%, fructe şi conserve din fructe - 6,94%, precum şi la legume şi conserve din legume - 5,14%. În schimb s-au ieftinit ouăle cu 4% şi fasolea boabe şi alte leguminoase cu aproape 3%.

La mărfurile nealimentare, combustibilii au avut preţurile cu cea mai mare creştere, de 1,25%, urmaţi de încălţăminte, autoturisme şi piese de schimb, energie electrică, gaze şi încălzire centrală, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%.

Pentru servicii, tarifele au crescut cel mai mult la transportul aerian şi la telefonie, cu câte 0,66%. Comparativ cu decembrie anul trecut, preţurile alimentelor au urcat cu 2,5%, ale mărfurilor nealimentare cu 1,55%, iar ale serviciilor cu 1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite