Cele mai bănoase domenii în care să lucrezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banii

Salariul mediu net a urcat în iunie la 2.380 lei, cu 14,5% peste nivelul din iunie 2016, ceea ce reprezintă un nou nivel maxim istoric. Domeniile care oferă cele mai mari salarii sunt tehnologia informaţiei, care conduce în top cu o medie de 5.853 lei. Cu toate acestea, printre cei mai câştigaţi angajaţi sunt bugetarii, administraţia publică înregistrând majorări semnificative de salarii faţă de anul trecut, de 25%, adică de peste 700 de lei.

Astfel, câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut cu 17 lei în iunie faţă de nivelul din luna precedentă, până la 2.380 lei (521 euro), potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost încasate de cei care lucrează în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 5.853 lei, cei din domeniul cocseriei şi ţiţeiului, cu 4.880 lei, cei care prestează servicii industria extractivă, cu 4.820 lei, în timp ce cele mai mici au fost încasate de cei care lucrează în hoteluri şi restaurante (1.400 lei).

Bugetarii, privilegiaţi                                                  

În schimb, cei mai avantajaţi salariaţi au fost cei din administraţia publică. Faţă de anul trecut salariul lor a crescut cu aproape 25%, respectiv aproape 720 de lei, de la 2.904 salariul mediu net în iunie 2016 la 3.622 lei în iunie 2017.

Sănătatea şi asistenţa socială a înregistrat cea mai mare majorare din cadrul administraţiei publice, de 35%. Salariile celor din acest domeniu au crescut de la 1.969 lei în iunie anul trecut la 2.672 lei anul acesta, în iunie. Şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative a fost o creştere de 33%, de la 1.601 lei la 2.139, de la an la an, în timp ce în învăţământ a fost o majorare de 21%, de la un câştig net mediu de 1.932 lei anul trecut în iunie la 2.345 lei anul acesta.

Modificări de la lună la lună

În iunie, faţă de luna precedentă, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 15,3%, în activităţi de editare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea băuturilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), între 6,5% şi 11,5%.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), cu 13,4%, precum şi în extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, colectarea şi epurarea apelor uzate, între 4% şi 8,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite