Ce conturi şi carduri nu pot fi poprite de ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani lacat FOTO banklesstimes.com

În ultimii ani, în România au apărut noi jucători pe piaţă care vin în întâmpinarea clienţilor cu soluţii şi inovatoare, inclusiv cele legate de imposibilitatea popririi conturilor.

Potrivit explicaţiilor date de consultanţii PeliFilip, acest lucru este posibil în măsura în care, cel puţin deocamdată, nu există norme care să permită poprirea conturilor, altele decât cele bancare.

Este vorba despre cardurile Revolut, unde banii ajung într-o bancă din Marea Britanie într-un cont colector unic deschis pe numele Revolut şi neindividualizat pentru fiecare client în parte.

 

Astfel, în contextul în care ANAF va dori să execute silit un debitor care are venituri în conturile Revolut sau care chiar îşi încasează salariul prin intermediul Revolut, autoritatea fiscală din România se poate lovi de câteva bariere legale sau administrative în executarea acestor sume de bani aflate în străinăte. 

În primul rând, ANAF poate cere executarea activelor unui debitor român aflate în străinătate (inclusiv a unui cont bancar străin) doar dacă anterior a încercat recuperarea creanţelor pe teritoriul României, regulă fiind că recuperarea creanţelor de către autorităţile altui stat are caracter subisidiar. 

Doar în anumite condiţii poate ANAF să ceară recuperarea creanţelor debitorilor români cu ajutorul autorităţilor fiscale străine, printre acestea numărându-se: cazul în care în mod evident debitorul nu deţine active pe teritoriul României, sau executarea să pe teritoriul naţional ar cauza dificultăţi disproporţionate.  

Doar că Revolut, nefiind instituţie de credit, nu deschide pe numele clienţilor săi conturi bancare pe care ANAF le poate popri. 

Dacă ANAF îndeplineşte toate condiţiile cerute de legea română pentru executarea bunurilor aflate pe un teritoriu străin, va întâmpina anumite dificultăţi în a executa conturile Revolut şi banii aflaţi în acestea. În primul rând, întrucât banii ajung într-o bancă din Marea Britanie într-un cont colector unic deschis pe numele Revolut şi neindividualizat pentru fiecare client în parte, ANAF nu ar putea popri acel cont fără un titlu executoriu împotriva lui Revolut. 

„Clienţii Revolut au deschise conturi la Revolut în care sunt depozitate de fapt monede electronice, însă nu credem că aceste conturi pot fi poprite în sensul legii române-care se referă la conturi bancare. 

Cu toate acestea, autorităţile fiscale (şi în general orice creditor) ar putea considera că aceste monede electronice reprezintă un tip de creanţă pe care Revolut o datorează clienţilor săi la cererea acestora. 

Astfel, ANAF va putea soma Revolut, în calitatea sa de terţ debitor al debitorului român, în vederea plăţii echivalentului în bani a acestor creanţe în anumite conturi indicate pentru recuperarea datoriilor către stat. 

În cazul în care ulterior somaţiei Revolut nu va face plata cerută, ANAF va avea posibilitatea, cel puţin la nivel teoretic, de a popri contul bancar din Marea Britanie deschis pe numele Revolut – el fiind considerat un terţ poprit şi va putea recupera doar suma de bani datorată de către Revolut clientului său. 

Teoretic! Pentru că practic lucrurile nu stau aşa: deocamdată nu există norme în materia fiscală care să ducă la o reglementare simplificată şi mai flexibilă a executărilor silite de acest gen”, susţin specialiştii PeliFilip.

Ce este Revolut şi cum funcţionează

Revolut este o instituţie emitentă de monedă electronică, înfiinţată şi autorizată de către autorităţile din Marea Britanie în urmă cu patru ani, care funcţionează şi în România. 

Compania oferă soluţii tehnice alternative pentru toate interacţiunile clienţilor cu băncile, deschidere de conturi, împrumuturi, depozite, încasarea salariului sau a veniturilor curente, şi chiar gestionarea investiţiilor, nefiind autorizată ca instituţie de credit (cel puţin la momentul actual) în niciunul dintre statele membre ale Uniunii Europene, prin urmare nu poate constitui depozite sau deschide conturi bancare pentru clienţii săi similar băncilor. 

Revolut, care s-a lansat în urmă cu patru ani şi are acum trei milioane de clienţi, dintre care 150.000 numai în România, oferă conturi, carduri şi servicii bancare fără tarife pentru tranzacţiile internaţionale.

Utilizatorii pot alege să folosească numai un card virtual şi să facă plăţi doar online. Compania oferă, de asemenea, şi un card fizic. Acesta se comandă direct din aplicaţie, costă 27 de lei. Timpul de livrare diferă în funcţie de tipul de card ales, dar în mod normal cardul ajunge la destinatar între 3 şi 7 zile. Cardul este contactless, funcţionează şi cu chip şi cu strip. Pentru un cont Revolut poţi avea până la trei carduri fizice active şi cinci carduri virtuale active. Fiecare card extra pe lângă acestea va costa în plus.

Ca să alimentezi contul Revolut, ai la dispoziţie mai multe opţiuni: transfer bancar, „topping up” sau prin Apple Pay sau Google Pay. Revolut nu acceptă alimentarea prin cash sau cec.

   

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite