Caragialesc: Guvernul nu naţionalizează Pilonul II, dar vrea să mute bani de acolo la Pilonul I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose FOTO gov.ro

Declaraţiile făcute vineri pe tema pensiilor private sunt departe de a aduce lumină. După ce vicepremierul a spus că nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I, iar ASF a dat asigurări că randamentul fondurilor din Pilonul II este bun, premierul Tudose a venit cu o altă ipoteză: fondurile care se varsă la Pilonul I ar trebui să fie mari mari decât la Pilonul II.

Aflat vineri la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, premierul Mihai Tudose a spus că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.

„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I care are ca şi reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puţin acum, când creşterea economică a României e foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, a declarat şeful Executivului.

„Randamentul e mai mare la Pilonul I”

Tudose a precizat că discuţiile sunt avansate şi decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuţii pentru pensie”.

„Fiind o contribuţie vărasată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor creşte. E o modalitate de a creşte pensia în viitor”, a explicat premierul.

El a mai spus că îi va cere ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, să pună la dispoziţie calculele potrivit cărora s-a constatat că randamentul este mai mare la Pilonul I.

„Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a ţinut să puncteze prim-ministrul.

Referitor la dezbaterile din spaţiul public cu privire la intenţiile Guvernului de a naţionaliza pilonul II de pensii, Tudose a apus că acestea au plecat de la o premisă greşită.

”Dezbateriile au plecat de la o premisă greşită. Din nou că vrem să desfiinţăm Pilonul II - nu este adevărat, că vrem să luăm bani din Pilonul II - ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulţi bani la Pilonul I”, a subliniat Tudose.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Neptun, că există ceva „îngrijorător” în privinţa Pilonului II de pensii, în condiţiile în care banii ar putea fi gestionaţi mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă „o intrare brutală”.

Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piaţa de profil. Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.

Ciolacu: Nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul 

Aflat vineri la Neptun, vicepremierul Marcel Ciolacu a spus că  „nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I”, fiind „exclusă” o asemenea decizie, dar aceşti bani ar trebui gestionaţi mai bine, astfel încât cei care cotizează la acest fond de pensii să se bucure de pensii mai mari. Se va lua o decizie doar dacă vor avea de câştigat cei înscrişi la Pilonul II de pensii, a spus acesta.

Subliniind că Guvernul, nu a luat in discuţie Pilonul II de pensie „pentru că nu are bani”, ci „din alte considerente”, pe care le-ar putea explica preşedintele ASF, vicepreşedintele pe pensii şi Ministerul Finanţelor, Ciolacu a spus că sunt suficienţi bani pentru a încheia rectificarea bugetară şi fără a fi folosiţii banii din Pilonul II.

ASF: Fondul de pensii private este solid

În replică faţă de afirmaţia vicepremierului Marcel Ciolacu legată de gestionarea fondului de pensii private, ASF a comunicat că acesta are randamente pozitive şi că oricum Autoritatea nu poate iniţia niciun fel de proiect legislativ care ar putea influenţa funcţionarea pieţei pensiilor private.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public privind situaţia fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) doreşte să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 2017”, a comunicat ASF. 

Administratorii de pensii private cer o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre impactul deciziilor

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care reprezintă interesele companiile ce administrează pensii private, a solicitat vineri, în mod public, o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre analizele statului făcute până acum privind segmentul pe care operează şi despre impactul unor eventuale decizii ale guvernului.

"În dorinţa de a reprezenta şi a proteja interesele tuturor părţilor implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public primului ministru, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autorităţile statului, precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanţi unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenţei şi dialogului, rugăm să fie dată publicităţii această analiză", a anunţat asociaţia, într-un comunicat de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite