Analiză Bloomberg: Perioada de aur a creşterilor economice puternice din Europa Centrală şi de Est se va termina curând. Ce se întâmplă cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
europa de est state

Economiile din cea mai mare parte a aripii estice a Uniunii Europene au crescut peste aşteptări în trimestrul al doilea, însă perioada de aur a creşterilor puternice se va termina curând, arată o analiză Bloomberg, care subliniază că economia românească dă semne de supraîncălzire.

Creşterile economice în Polonia, Republica Cehă, România şi Bulgaria au depăşit estimările economiştilor, potrivit datelor preliminarii din trimestrul al doilea apărute miercuri.

România a condus avansul, produsul intern brut crescând cu 5,9% faţă de anul precedent, în timp ce Ungaria a avut cea mai lentă creştere, de 3,2 la sută, însă aceasta a depăşit-o pe cea de 2,2 la sută din zona euro.

Economiile în curs de dezvoltare, care se întind de la Marea Baltică la Marea Neagră, s-au bucurat de un boom în prima jumătate a anului 2017, pe măsură ce a fost reluată finanţarea cu fonduri UE, exporturile au crescut, iar cheltuielile de consum s-au majorat datorită salariilor mai mari şi a facilităţilor guvernamentale. În timp ce standardele de viaţă din regiune vor continua să se apropie de Occident, o lipsă acută de forţă de muncă, laolaltă cu funcţionarea fabricilor aproape de capacitatea maximă ar putea însemna că expansiunea rapidă nu va mai dura.

„Această perioadă de aur de creştere economică puternică în Europa Centrală şi de Sud-Est va înceta curând”, a declarat Liam Carson, economist la Capital Economics din Londra, într-o notă transmisă prin e-mail după lansarea datelor.

„Creşterea este probabil să atingă un maxim în al treilea trimestru, deoarece inflaţia şi ratele mai mari ale dobânzilor, împreună cu o politică fiscală mai strictă, încep să aibă impact asupra cererii interne”, a completat el.

Economia românească dă semne de supraîncălzire                            

Cehia a provocat cea mai mare surpriză, PIB-ul său crescând anual cu 4,5%, cu mult deasupra estimării mediene de 3% anticipată în cadrul unui sondaj realizat de Bloomberg. În Polonia, cea mai mare economie din estul UE, creşterea a încetinit până la 3,9% faţă de 4% în ultimele trei luni, oferindu-i un răgaz băncii centrale care nu se grăbeşte să majoreze ratele dobânzilor.„Datele solide privind PIB-ul din al doilea trimestru confirmă că autorităţile monetare poloneze se află într-o poziţie foarte confortabilă”, au declarat analiştii de la mBank. 

„Spre deosebire de unele economii din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Republica Cehă şi în special România, Polonia nu arată semne de supraîncălzire în acest moment”.

România a rămas economia cu cea mai rapidă creştere din grup, în condiţiile în care reducerile de impozite şi creşterea salariilor de către stat au propulsat ţara în topul creşterilor din UE în ultimii ani. Dar cu inflaţia aflată la cel mai înalt nivel din 2014, banca centrală se pregăteşte să înăsprească politica monetară.

Economia Ungariei a încetinit de la 4,2 la sută în primul trimestru, frânată de producţia industrială şi de agricultură, potrivit Oficiului de Statistică de la Budapesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite