ANALIZĂ Statul ne ia tot mai mult din salarii: în 2005 plăteam 23% taxe şi contribuţii, acum plătim aproape 28%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suma medie luată de stat din salariile românilor a ajuns la 613 lei, de la 222 de lei în 2005
Suma medie luată de stat din salariile românilor a ajuns la 613 lei, de la 222 de lei în 2005

Diferenţa dintre câştigul brut şi cel net a crescut cu aproape 100 de lei din 2010 până acum, dările către stat ajungând la peste 27,5% din veniturile salariaţilor, reiese din statisticile oficiale. Asta înseamnă că statul ne ia tot mai mult din salarii.

Salariul mediu brut a ajuns, în iunie 2013, la 2.219 lei, în timp ce câştigul net a fost de 1.606 lei. Diferenţa dintre cele două, adică partea care-i revine statului din veniturile salariale, a fost de 613 lei, cu aproape 100 de lei mai mare decât cea din vara anului 2010.

Asta înseamnă că statul ne ia tot mai mult din salarii, cu toate promisiunile şi angajamentele politicienilor care, de-a lungul timpului, anunţau diverse măsuri de reducere a presiunii fiscale pe forţa de muncă.

Contribuţiile s-au triplat în 10 ani

Statisticile oficiale arată că ponderea contribuţiilor şi taxelor în salariul brut a crescut de la 23,6% în 2005 la 26,8% în 2008, pentru ca acum, în 2013, să ajungă la 27,7%.

În termeni nominali, statul ne lua 222 de lei în 2005, apoi 465 de lei în 2008, pentru ca acum să ne ia, în medie, 613 lei.

De câte ori se negociază salariul, angajatul se interesează de venitul net, în timp ce angajatorul calculează în primul rând cât va fi brutul. Asta pentru că salariul brut, la care se adaugă eventualele alte bonusuri acordate salariaţilor, înseamnă, de fapt, costul cu forţa de muncă.

Netul creşte mai lent decât brutul

Cei mai mulţi dintre angajatori ar fi bucuroşi să poată majora în mod constant salariile (nete), însă în calea lor stă o barieră tot mai greu de trecut: presiunea fiscală. Pe lângă netul lunar pe care îl acordă salariaţilor, trebuie să mai dea statului diverse cote de contribuţii, până la echivalentul a ceea ce numim salariul brut.

Ei bine, tocmai această diferenţă, de la brut la net, creşte încet, dar sigur şi imparabil, în primul rând pentru că salariile brute cresc într-un ritm mai accelerat decât cele nete. Spre exemplu, salariul mediu brut a crescut, din iunie 2010 până în iunie 2013, cu 17,6%, în timp ce câştigul mediu net a avansat doar cu 11,2%.



Vectorul principal: CAS-ul

Consultantul financiar Aurelian Dochia a explicat, pentru „Adevărul“, de unde vine această creştere a decalajului dintre cele două categorii de venituri.
Această creştere a diferenţei dintre brut şi net arată presiunea fiscală asupra salariilor. Principalul factor care a crescut presiunea este dat de contribuţiile sociale”, a arătat Aurelian Dochia.

salarii

Un alt fenomen observabil în statisticile oficiale: decalajul este mai mic şi creşte mai lent în grupele cu salarii maxime (bănci, aviaţie, industria tutunului, producţia de energie etc.), pentru ca în grupele cu salarii minime (turism, prelucrarea lemnului, industria sticlei etc.) decalajul este maxim şi creşte accelerat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite