ANALIZĂ Creşterea economică record din 2017 este impresionantă, dar în 2018 ne paşte încetinirea avansului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ministerul Finanţelor Publice / Facebook
FOTO Ministerul Finanţelor Publice / Facebook

Creşterea economică a României din 2017 este una impresionantă: suntem primii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte avansul economiei, agenţia AFP ne numeşte „tigru”, însă analiştii se aşteaptă ca, anul viitor, principala ameninţare să fie încetinirea acestei creşteri.

Economia românească a înregistrat un avans de 8,6% în cel de-al treilea trimestru al acestui an şi o creştere 6,9% în primele nouă luni, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS). Şi Eurostat, institutul european de statistică, a subliniat că România a înregistrat cel mai mare avans al PIB din UE, în trimestrul III. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, nu a ezitat să laude această performanţă. „Situaţia economică a României este incomparabil mai bună decât în anul 2016. În prezent, ţara noastră se situează printre cele mai dinamice economii ale Uniunii Europene, iar direcţia de dezvoltare este apreciată de investitori şi de organismele internaţionale”, a spus el.

Şi agenţia de presă AFP a folosit pentru a descrie creşterea economică a României termenul de „tigru”.

„Pică foarte bine pentru Guvern”

Analiştii consideră că, într-adevăr, această creştere este impresionantă. „Este impresionant şi pică foarte bine pentru Guvern în momentul ăsta. Mulţi indicatori pentru sfârşitul anului vor arăta mai bine decât ne îngrijoram acum câteva zile, pentru că la o creştere mai mare, evident că deficitul bugetar o să fie mai rezonabil decât ar fi părut altfel. Şi mulţi alţi indicatori”, a declarat analistul Aurelian Dochia pentru „Adevărul”.

Susţinută în continuare de consum                                            

Cu toate acestea, creşterea economică este susţinută în continuare de consum. „Este fără îndoială condusă de consum, pentru că în acelaşi timp avem şi date privind comerţul exterior care arată că deficitul s-a adâncit, mai ales pe partea de comerţ de bunuri. La servicii lucrurile stau ceva mai bine, dar niciodată serviciile nu pot să acopere deficitul pe care îl face comerţul de bunuri”, a spus Aurelian Dochia.

AFP arată, de asemenea, citând o analiză a ING România, că această accelerare a fost cel mai probabil susţinută de consum.

Potrivit Unicredit Bank, mai multe sectoare economice au performat: industria a crescut puternic în trimestrul III cu 8,5%, vânzările cu amănuntul au accelerat la 13,4%, iar construcţiile şi-au temperat scăderea la -5,5%, în timp ce agricultura a avut probabil o contribuţie pozitivă puternică, datorită recoltei bune.

De asemenea, şi membrii consiliului de administraţie din Banca Naţională a României (BNR) susţin că, probabil, consumul gospodăriilor populaţiei îşi va mări probabil mai mult contribuţia la creşterea economică din intervalul 2017-2018.

Ce se va întâmpla în 2018

În 2018, însă, atât analiştii, cât şi BNR se aşteaptă ca avansul economiei să încetinească.

„Cred că tabloul cu care sfârşim anul 2017 va putea să fie prezentat ca fiind foarte frumos, însă eu cred că trebuie totuşi să păstrăm vigilenţă şi îngrijorare în ceea ce priveşte 2018, pentru că este greu de crezut că în 2018 motoarele de creştere vor continua să meargă în acelaşi ritm, în condiţiile în care în primul rând creşterile de venituri şi de salarii care au fost până acum decise nu pot să mai fie continuate şi probabil că atunci vor începe să explodeze unele din deficitele de care vorbim acum şi va arăta mai rău situaţia atunci”, a declarat Aurelian Dochia.

AFP notează că, pe termen lung, economia României rămâne ameninţată de o „încetinire structurală” a creşterii, în principal „din cauza penuriei de mână de lucru”, într-o ţară afectată de o migraţie puternică şi de o demografie în bernă, la fel ca şi vecinii săi din Europa de Est.

Şi BNR susţine că economia României este anticipată a accelera mai puternic decât era aşteptat, în acest an, urmând ca ea să se tempereze pronunţat în 2018 şi să încetinească modest în 2019.  „Membrii Consiliului au remarcat că creşterea economică este aşteptată să consemneze în 2017 o accelerare sensibil mai puternică decât cea anticipată anterior, urmată de o temperare mai pronunţată în 2018 şi o încetinire modestă în 2019, dinamica ei prognozată rămânând deasupra ritmului PIB potenţial în 2018, dar coborând apoi la o valoare uşor inferioară”, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 7 noiembrie 2017.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite