De ce nu vin investitorii străini în România: lipsa infrastructurii, creşterea TVA şi a costurilor cu forţa de muncă, dar şi scăderea consumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreprenorii se plâng de birocraţia excesivă din România FOTO Adevărul
Antreprenorii se plâng de birocraţia excesivă din România FOTO Adevărul

Investiţiile străine în România au scăzut la jumătate în ultimii patru ani pentru că economia locală nu este atractivă pentru companiile din afara graniţelor. De ce? Din cauza scăderii performanţelor economiei româneşti, a lipsei unei legislaţii care să faciliteze investiţiile străine, dar şi a infrastructurii, a creşterea TVA şi a costurilor de muncă, la care se adaugă scăderea consumului, arată un studiu al Uniunii Patronatului Român (UNPR).

Studiul mai arată că economia românească s-a contractat în perioada 2010-2012 din cauza evoluţiilor negative din zona euro, dar şi a politicilor macroeconomice neadecvate ale statului. Principalii factorii de influenţă care au dus la scăderea performanţei  companiilor româneşti sunt lipsa unor programe de susţinere a companiilor autohtone, implementarea unor politici fiscale defavorabile dezvoltării IMM-urilor, birocratizarea excesivă a aparatului de stat, descurajarea creditării prin aplicarea unor măsuri de risc excesive şi a dobânzilor peste media europeană şi instabilitatea politică.

O altă problemă a economiei este valoarea adaugată scăzută adusă economiei româneşti de firmele mici si mijlocii. IMM-urile reprezintă 90% din totalul firmelor  şi realizează numai 42% din PIB, faţă de 58% în restul statelor membre UE. 

În prezent, doar 15% din IMM-uri se finanţeaza prin bănci, motivele principale fiiind lipsa unui plan de afaceri pe o perioadă medie şi lunga, dobânzile la credite peste media europeană şi faptul ca microîntreprinderile sunt în continuare percepute de majoritatea instituţiilor de credit ca având un  grad de risc de aproximativ 50%. 

Potrivit UNPR, companiile aflate în insolvenţă provoacă în continuare dezechilibre majore în piaţă prin perpetuarea unei stări de incertitudine în rândul antreprenorilor, precum şi în sistemul bancar. 

Numărul hotărârilor judecatoreşti de intrare în insloventa a crescut în ultimii ani de la 57.467 în 2010 la 62.384 în 2011, ajungând la 79.857 în 2012. 

„În acest moment, observăm cum sume importante de bani dispar din economie prin intrarea în insolvenţă a unui număr-record de societăţi. Având în vedere că procesul de restructuare al unei societati în insolventa este de sub 1%, sumele datorate băncilor şi furnizorilor vor reprezenta pierderi ale economiei în ansamblu“, a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite