Transgaz va prelua porţiunea românească a gazoductului Iaşi- Ungheni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul va permite exportul de gaze naturale din România în Republica Moldova
Gazoductul va permite exportul de gaze naturale din România în Republica Moldova

Lucrările din România la gazoductul Iaşi-Ungheni au fost finalizate, inclusiv subtraversarea râului Prut, urmând ca sistemul de operare să fie preluat rapid de către Transgaz, a anunţat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, în şedinţa de sâmbătă a Guvernului.

Cadrul legal care permite Transgaz să opereze această conductă a fost reglementat, sâmbătă, de Guvern prin ordonanţă de urgenţă care completează Legea petrolului şi gazelor. „Aceasta este informaţia pe care am primit-o în această dimineaţă, că lucrările sunt finalizate. O să mergem, luni, acolo să vedem cu ochii noştri că lucrurile stau aşa şi vom discuta şi cu cei din Republica Moldova de aspecte legate de proiectul de interconectare, însă lucrurile pe partea românească şi subtraversarea sunt finalizate“, a spus ministrul Energiei.

Referitor la ordonanţa de urgenţă, Nicolescu a început să explice că aceasta va crea baza legală prin care Transgaz să preia rapid sistemul de operare, fiind însă întrerupt de premier. „Avem gazoductul, dar nu avem societatea de operare şi, până explicăm toate lucrurile astea, trece timpul. Da, aprobat!“, a intervenit premierul, potrivit Mediafax.

La finalul şedinţei, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că, prin ordonanţa aprobată, este creat cadrul legal prin care conductele de interconectare între sistemul de transport al gazelor naturale din România şi sistemele de transport din ţările vecine devin parte integrantă a sistemului naţional de transport al petrolului şi gazelor naturale.

Neadoptarea acestei ordonanţe de urgenţă putea duce la inoperabilitatea interconectorilor şi, pe cale de consecinţă, la întreruperi ale alimentării cu gaze în situaţii de criză, arată Guvernul.

Primul transport de gaze naturale pe conducta Iaşi-Ungheni urmează să fie realizat în luna august. De la Ungheni, gazul românesc ar urma să fie transportat către Chişinău pe o altă conductă, însă aceasta nu a fost încă realizată. 

Conducta Iaşi-Ungheni a fost realizată de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Guvernul de la Chişinău ar trebui să înfiinţeze o companie separată care să opereze noile conducte şi să importe din România, deoarece Moldovagaz este deţinută majoritar de către gigantul rus Gazprom.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite