Telenovela continuă: Complexul Energetic Hunedoara a reintrat în insolvenţă şi tot GMC Craiova este administrator judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Hunedoara are 6.300 de angajaţi, care lucrează în minele de huilă Livezeni, Lonea, Vulcan şi Lupeni şi în termocentralele Mintia şi Paroşeni   FOTO Getty Images
Complexul Energetic Hunedoara are 6.300 de angajaţi, care lucrează în minele de huilă Livezeni, Lonea, Vulcan şi Lupeni şi în termocentralele Mintia şi Paroşeni   FOTO Getty Images

Complexul Energetic Hunedoara a reintrat în insolvenţă, după ce la începutul lunii mai instanţa anulase procedura, în urma unei plângeri a sindicatelor, dar tot firma GMC Craiova este administrator judiciar şi acum.

Reamintim, compania şi-a solicitat intrarea în insolvenţă la finele anului trecut, iar la începutul lunii ianuarie, Tribunalul Hunedoara a acceptat cererea societăţii. Compania are mari probleme financiare, înregistrând pierderi de 900 de milioane de lei în 2015.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Ministerul Finanţelor deţin împreună în jur de 77% din valoarea creanţelor asupra Complexului Energetic Hunedoara, estimate la cel puţin 1,3 miliarde de lei.

La Complexul Energetic Hunedoara lucrează în prezent circa 6.300 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

În primele luni ale anului, atât minerii din Valea Jiului, cât şi energeticienii de la cele două termocentrale, au protestat în mai multe rânduri împotriva administratorului judiciar, după ce acesta a denunţat contractul colectiv de muncă şi a militat pentru concedieri masive. Anterior, statul a propus instanţei desemnarea lui Remus Borza drept administrator judiciar. Acesta a gestionat insolvenţa HIdroelectrica, compania ieşind marţi din această procedură după patru ani în care s-a restructurat şi şi-a plătit datoriile.

De asemenea, angajaţii au protestat şi împotriva Ministerului Energiei, pe care l-au acuzat că nu se implică în restructurarea companiei şi avertizau că locurile de muncă se vor pierde.

Ulterior, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a propus ca soluţie formarea unei noi structuri, în care să intre cele două grupuri termo viabile de la Paroşeni şi Deva, şi cele două mine viabile - respectiv Livezeni şi Vulcan, dar fără datorii. În schimb, minele Lonea şi Lupeni erau considerate fără viitor şi vor fi închise.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite