Protest spontan al minerilor din Valea Jiului după intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ortacii sunt îngrijoraţi de soarta companiei, după ce instanţa a numit alt administrator judiciar decât Remus Borza, în ciuda solicitării statului
Ortacii sunt îngrijoraţi de soarta companiei, după ce instanţa a numit alt administrator judiciar decât Remus Borza, în ciuda solicitării statului

Mai mulţi mineri de la Lonea, Vulcan şi Lupeni au declanşat, vineri, un protest spontan, înainte de a intra în schimbul al doilea, exprimându-şi îngrijorarea faţă de intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi faţă de păstrarea locurilor de muncă.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Viorel Stancu, a declarat, vineri că mai mulţi ortaci au protestat, timp de aproximativ 30 de minute, înainte de intrarea în schimbul al doilea, exprimându-şi îngrijorarea.

„Au protestat la intrarea în schimbul al doilea mineri de la minele Lonea, Vulcan şi Lupeni, exprimându-şi îngrijorarea faţă de locul de muncă şi vizavi de intrarea în insolvenţă a CEH. Au discutat între ei, au discutat cu liderii de sindicat, iar după aproximativ 30 de minute au încheiat protestul. Practic, au întârziat intrarea în schimb aproximativ 10-15 minute, pentru că ei, de obicei, vin mai devreme la mină, înainte de a începe lucrul“, a spus Viorel Stancu.

Instanţa nu l-a vrut pe Borza, statul scapă din mână insolvenţa

Tribunalul Hunedoara a admis, joi, cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara şi a numit ca administrator judiciar casa de insolvenţă GMC SPRL Craiova.

Ministerul Energiei propusese ca administrator judiciar să fie desemnată casa de insolvenţă Euro Insol SPRL, controlată de avocatul Remus Borza. Consiliul de Administraţie al companiei aşteaptă apariţia motivaţiei judecătorului sindic, având la dispoziţie posibilitatea de a ataca decizia la Curtea de Apel. De asemenea, creditorii pot numi alt administrator judiciar.

„Complexul Energetic Hunedoara a solicitat Euro Insol, însă potrivit Legii insolvenţei judecătorul a decis că firma de avocatură GMC SPRL Craiova va administra judiciar CEH provizoriu, până la prima adunare a creditorilor, care va avea loc într-un timp destul de scurt. Este prematur să mă pronunţ asupra a ceea ce va face administratorul judiciar. Nu sunt însă de acord cu faptul că a trebuit să se ajungă aici, deşi semnalele de alarmă sunt trase de doi ani de zile. Interesele politice au adus Complexul Energetic Hunedoara în această situaţie“, a declarat Petre Nica, preşedintele sindicatului „Muntele" şi totodată preşedinte executiv al Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Datorii şi popriri pe conturi

Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara a decis pe 28 decembrie să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvenţă, în încercarea de a evita falimentul.

Compania are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile.

Complexul Hunedoara este cel mai scump producător de energie din România, cu un preţ de producţie al energiei electrice de peste 300 de lei/MWh, de două ori mai mare decât tariful mediu de vânzare de pe piaţă. La CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Complexul, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România.

Amenda de la Mediu de 538 milioane de lei

Situaţia companiei s-a înrăutăţit considerabil în ultima vreme, după ce Ministerul Mediului a amendat compania cu 538 de milioane de lei pentru achiziţia cu întârziere a certificatelor de emisii de dioxid carbon.

Un certificat de dioxid de carbon se achiziţionează pentru fiecare tonă de CO2 aruncată în aer, iar o astfel de cantitate ajunge în atmosferă la producerea unui MWh.

La finele lunii aprilie 2015 compania nu a putut să achiziţioneze decât o parte din certificatele necesare, riscând amenzi de 100 de euro pentru fiecare din cele peste 1,2 milioane de certificate neachiziţionate încă, adică o sumă totală de 120 de milioane de euro. Statul a iniţiat acordarea unui ajutor de salvare, în valoare de 167 de milioane de lei, iar Comisia Europeană l-a aprobat, cu condiţia ca societatea să returneze un alt ajutor de stat, primit ilegal de companie, prin contracte directe cu Hidroelectrica.

Comisia Europeană a impus drept condiţie pentru acordarea ajutorului separarea părţii termo de minele de huilă şi realizarea unui plan de restructurare, care trebuia  prezentat în şase luni.

Promisiunile politice nu s-au îndeplinit

Ulterior, însă, lucrurile s-au făcut în stil românesc. Ministerul Finanţelor nu a dorit să elibereze ajutorul până la recuperarea celui legat de contractele cu Hidroelectrica. Cum compania nu avea oricum bani, a fost nevoie ca societatea să se împrumute de la Trezoreria statului. Toate aceste operaţiuni au durat câteva luni, iar compania nu a primit decât o tranşă de 98 de milioane de lei. Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat, într-un final, certificatele de carbon, însă mult prea târziu.

Fostul ministru al Energiei Andrei Gerea chiar promitea că societatea nu va fi amendată, din moment ce a cumpărat certificatele, chiar dacă mai târziu. Ceea ce nu a oprit, însă, Ministerul Mediului să aplice totuşi amenda de 538 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite