Planurile Emiratelor Arabe în România. Printre companiile vizate se numără Tarom şi aeroportul Otopeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma vizitei de lucru pe care Viorica Dăncilă a făcut-o în Emiratele Arabe Unite s-au încheiat mai multe memorandumuri care vizează întărirea parteneriatelor dintre cele două ţări. Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, Excelenta S  dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi, a enuţat câteva dintre ele.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite (EAU)  a afirmat că „autorităţile române şi cele emirateze au agreat de comun acord instituirea unui cadru mai strâns şi mai activ de colaborare şi coordonare la nivel guvernamental şi astfel s-a convenit ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat economic strategic”, se arată într-un amplu interviu acordat FinancialIntelligence.ro.

În acest sens, a fost adoptată ”Declaraţia comună privind stabilirea unui parteneriat strategic economic între Guvernul României şi Guvernul EAU”, care are în vedere, printre altele, creşterea schimburilor comerciale dintre România şi Emirate Arabe Unite. În 2018, acestea s-au ridicat la 330 milioane de dolari.

România exportă în EAU: îmbrăcăminte, lemn, legume, carne procesată şi în viu. EAU exportă în România electronice, îmbrăcăminte, parfumuri.

De altfel, Al Dahra din Emiratele Arabe Unite a cumpărat deja, anul trecut, pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost, care administrează Insula Mare a Brăilei, terenul nefiind însă parte a contractului (fiind proprietatea a statului), acesta putând fi folosit în continuare, în arendă, de firma cumpărată de şeic. 

În legătură cu acest aspect, ambasadorul EAU în România a spus că acolo se va face „cea mai mare zonă agricolă din Europa”.

Întrebat ce alte companii şi-au mai exprimat interesul să investească în România, ambasadorul a enumerat compania DP World, care va opera încă 30 de ani (acordul de concesiune a fost prelungit în februarie 2019) a Terminalului de containere din Portul Constanţa. 

„În urma investiţiei realizate până acum de compania DP World, au intrat în economia românească aproape 200 de milioane de USD. Prelungirea acordului pe termen lung înseamnă dezvoltarea unor noi investiţii de aproximativ 100 de milioane de USD şi intrarea în economia românească a peste 230 de milioane de USD”, a spus ambasadorul.

La mijlocul lunii martie, a fost semnat Memorandumul de Înţelegere între DP WORLD şi Ministerul Transporturilor din România, în contextul vizitei la Bucureşti a E.S. Sultan Ahmed Bin Sulayem, preşedintele Dubai Ports, Vămi şi Zona Liberă şi preşedinte al Autorităţii Maritime a oraşului Dubai. 

Un alt domeniu de interes pentru companiile emirateze este cel de real-estate. Acum câteva săptămâni, compania EMAAR, dezvoltatorul cele mai înalte clădiri din lume Burj Khalifa, a vizitat România, ocazie cu care oficialii companiei şi-au exprimat interesul să investească în proiecte imobiliare, să construiască hoteluri, clădiri în România.

Un alt domeniu interesant pentru investiţiile emirateze în România este sănătatea. Oficiali ai ministerului sănătăţii din EAU au vizitat România pentru a identifica oportunităţile de investiţii de aici. Vrem să intrăm în sectorul de sănătate din România, prin construcţia de spitale private în toată ţara. 

O altă  companie interesată de investiţii în România este Mubadala care deţine deja circa 40% din OMV Austria, fiind al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac. Oficialii Mubadala vor veni în România pentru a explora noi oportunităţi de investiţii. 

O altă companie care vrea să investească în România este Masdar – este vorba de investiţii în energie verde. 

Alte companii interesate de investiţii în România sunt Abu Dhabi Port, Abu Dhabi Airport, care ar vrea să lucreze cu autorităţile din România pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, a mai spus ambasadorul, adăugând că aeroportul din Bucureşti nu are piste suficient de lungi. 

Există, de asemenea, discuţii cu Etihad pentru cooperarea cu Tarom. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite