Nevoia de aşezare economică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice proces, indiferent de importanţa lui, pentru a se desăvârşi şi pentru a oferi cele mai bune rezultate, are nevoie de timp. Nu este întâmplătoare orice perioadă de rodaj instituţional, economic sau social, atunci când discutăm despre evenimente sau chestiuni cu caracter multivalent, de care depind numeroase destine sociale şi ce poate deveni, ulterior, o adevărată, asumată şi bine închegată poveste de succes.

Aşadar, păstrând argumentaţia, orice proces economic are nevoie de timp, de sincronizare, finalmente de aşezare economică. Prin această terminologie trebuie să înţelegem evitarea lucrului/procesului în sine făcut de dragul de a fi făcut, evitarea chestiunilor pe jumătate conceptualizate şi, finalmente, evitarea tuturor portiţelor şi interpretărilor ce vor dăuna pe termen lung.

Din punct de vedere contextual şi formal, ne aşteaptă o perioadă foarte importantă de o lună şi jumătate, dacă ne referim la cadrul de desfăşurare al proceselor. Discutăm, desigur, despre achiziţionarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, în primă etapă, urmat de constituirea Companiei Române de Chimie, ca fanion al relansării reindustrializării româneşti, în etapa a doua.

Vânzarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea este atât de importantă din multe puncte de vedere: economic deoarece compania este cuprinzătoare, pe multe niveluri şi polivalentă (indiferent de problemele cu care s-a confruntat în ultimii ani), social – deoarece de platforma chimică depind destinele foarte multor oameni direct si indirect conectaţi de buna funcţionare a acesteia şi, chiar politic, deoarece o tranzacţie încununată de succes, atenţie!, pe termen mediu şi lung, poate constitui o poveste de succes pentru un guvern ce va avea nevoie de credibilitate în faţa mediilor investiţionale.

Ţinând cont de aceste aspecte ale tranzacţiei, putem spune, fără echivoc, că graba va strica treaba. În acest moment anumite sincope sau execuţii pe repede-înainte pot afecta în sens iremediabil buna desfăşurare a procesului de vânzare-cumpărare: timpul relativ scurt, coroborat cu anunţuri de procedură venite în ultimul moment pot îngloba un sentiment de nesiguranţă în ochii investitorilor. Chiar dacă Chimcomplex este pregătită în totalitate pentru participarea la licitaţie, are planurile de reorganizare şi creştere economică ale platformei Oltchim foarte riguros construite (cu axa timpului la nivel de zile), orice schimbări pot interveni în bunul mers al proceselor şi de aici pot urma numeroase efecte negative în antrenarea altor investitori interesaţi ce pot aduce aporturi pozitive şi exemplele pot continua.

Şi noi, în calitate de cumpărători, şi vânzătorul avem nevoie de timp. Este nevoie de aşezare economică pentru şlefuirea perfectă a tuturor rigorilor procedurale, în acest caz. Desigur, Oltchim are avantaje din acest fapt: preţurile ofertate vor fi cu adevărat corecte şi competitive şi vor reflecta creşterea încrederii în proiect. Practic, este win-win situation. Câteva cifre care să descrie perfect acest rezultat: Chimcomplex este susţinută, pentru această tranzacţie de 2 fonduri de investiţii (cu capital European şi American – de 11 miliarde, fiecare, deci calibru mare la nivel mondial), de către Tricon Energy şi de 5 bănci. Cele 2 fonduri cunosc foarte în detaliu proiectul, au trimis echipe de experţi pentru a audita Oltchim şi Chimcomplex încă din luna mai. În plus, SCR vine garant în tranzacţie cu un activ net contabil de peste 200 de milioane de euro, iar Tricon, în paralel, cu o cifră de afaceri de peste 6 miliarde. În plus, există susţinere din partea mediului de afaceri autohton (ca susţinători ai singurului ofertant român ce se califica în finală, cu şanse reale de câştig). La fel şi mediul de învăţământ.

În concluzie, totul este pregătit la nivel organizaţional, sperăm ca vânzătorul să înţeleagă, pe fond, că această tranzacţie are nevoie de confortul necesar din toate punctele de vedere şi ne dorim o confruntare sportivă, transparentă şi onestă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite