Mutarea anului în sistemul bancar românesc: OTP Bank preia Millennium, printr-o tranzacţie de 39 de milioane de euro

Mutarea anului în sistemul bancar românesc: OTP Bank preia Millennium, printr-o tranzacţie de 39 de milioane de euro

În urma tranzacţiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienţi, aproape 150 de sucursale şi peste 160 de ATM-uri

OTP Bank România, membră a grupului maghiar OTP, a semnat miercuri un contract pentru achiziţia subsidiarei din România a băncii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 39 de milioane de euro, care include cumpărarea acţiunilor şi costurile de integrare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractul prevede achiziţia a 100% din acţiunile Millennium Bank România, banca urmând să fie integrată în structura OTP Bank România, după finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea aprobărilor necesare, au anunţat reprezentanţii celor două instituţii de credit într-o conferinţă de presă.
 
Discuţiile dintre OTP şi Millenium au început în luna octombrie a anului trecut, iar pentru a fi încheiată cu succes operaţiunea sunt necesare aprobări din partea Băncii Naţionale a României, Băncii Naţionale a Portugaliei, Comisiei Europene şi Consiliului Concurenţei, potrivit lui Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank România.
 
„Va fi o integrare totală a Millennium, selectăm şi păstrăm cele mai bune părţi din ambele bănci. După ce vor fi toate formalităţile încheiate, estimăm că procesul de integrare va dura circa un an“, a declarat Diosi.
 
El a explicat că suma necesară tranzacţiei va proveni de la OTP Bank Ungaria, care va opera o majorare de capital la subsidiara din România, probabil la începutul utimului trimestru al anului.
 
Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienţi şi o reţea de 56 de sucursale şi 58 de ATM-uri. În urma tranzacţiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienţi, aproape 150 de sucursale şi peste 160 de ATM-uri.
 
În cazul în care există două sucursale foarte apropiate ale celor două bănci, OTP va lua în considerare varianta cea mai bună, de închidere a uneia dintre ele sau chiar a ambelor şi deschiderea unei unităţi mai mari, care să reunească toţi salariaţii din cele două agenţii sau mai puţini, în funcţie de numărul de operaţiuni derulate.
 
Banca preluată ocupa la finele anului trecut poziţia 22 în sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) şi o cotă de piaţă de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank îşi va majora cota de piaţă la 2,1% şi va urca pe poziţia 11 în topul instituţiilor de credit.
 
Obiectivul băncii este de a intra în top 10 şi să atingă o cotă de piaţă de 5% pe termen mediu, în 5-10 ani, realizabilă doar prin achiziţii ulterioare în actualele condiţii de piaţă.
 
„Achiziţia Millennium este oportunitate deosebită, sper să nu fie una într-o viaţă, dar reprezintă un pas uriaş pt a ne îndeplini obiectivul de strategie pe piaţa românească, de a atinge cota de piaţă de 5%. (...) Este un obiectiv pe termen mediu, în 5-10 ani, care se poate atinge doar prin achiziţie, prin creştere organică este foarte greu“, a spus Diosi.
 
La rândul său, Laszlo Wolf, director general adjunct al OTP Bank Ungaria responsabil de commercial banking, afirmă că grupul urmăreşte să se dezvolte prin achiziţii în ţările unde este prezent, această tranzacţie fiind a doua în cursul acestui an, după ce la sfârşitul lunii ianuarie a semnat pentru preluarea unei bănci din Croaţia.
 
„Noi căutăm multe oportunităţi (...), creştem pentru că ne dorim foarte mult, avem lichidităţi mari şi o bază de capital foarte bună, putem să cumpărăm bănci de calitate, precum Millennium. Noi credem în această regiune şi vrem să creştem aici, unde credem că avem un mediu bun de afaceri în viitor“, a spus Wolf.
 
Întrebat dacă grupul intenţionează să mai achiziţioneze o altă bancă din România în perioada următoare, Wolf a precizat că nu există nimic în derulare în acest sens deocamdată, considerând că mai întâi trebuie încheiat cu succes procesul de fuziune prezent.
 
Luis Pereira Coutinho, membru al bordului executiv al Millennium bcp, a afirmat că vânzarea băncii face parte dintr-un plan de restructurare în cadrul unei înţelegeri cu Comisia Europeană, menţionând că pleacă cu tristeţe din România.
 
Totodată, el a precizat că a ales OTP în locul Raiffeisen Bank (Austria) pentru că a înaintat cea mai bună ofertă.Mai puteţi citi: 

 

 
 
citeste totul despre: