Fondul Proprietatea, în război cu Electrica: drepturile acţionarilor minoritari sunt încălcate în cadrul subsidiarelor de distribuţie şi furnizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica asigură distribuţia de energie în Transilvania şi nordul Munteniei
Electrica asigură distribuţia de energie în Transilvania şi nordul Munteniei

Noua strategie de guvernanţă corporativă unitară aprobată recent de Electrica SA încalcă drepturile acţionarilor minoritari şi va pune în pericol oferta publică iniţială programată pentru luna iunie.

Aceasta ar oferi acţionarului majoritar, statul român, prin intermediul Electrica, o poziţie privilegiată şi încalcă drepturile acţionarilor minoritari prin faptul că permite intervenţia statului în activitatea curentă a celor patru subsidiare în care Fondul deţine o participaţie minoritară, se arată într-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea.

Noua strategie a fost aprobată la data de 20 martie 2014 de Adunările Generale ale Acţionarilor Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare, prin votul unic al Electrica, în calitate de acţionar majoritar.

Aceasta ar încalca sever principiile OECD privind guvernanţa corporativă pentru companiile de stat, care au stat la baza OUG 109/2011, Codul de Guvernanţă Corporativă al Bursei de Valori Bucureşti, Legea 31/1990 a societăţilor comerciale şi Legea 123/2012.

• Electrica va prelua funcţia strategică şi cea operaţională de la subsidiarele sale, care vor fi obligate să plătească Electrica pentru aceste servicii. Prin urmare, responsabilităţile şi competenţele managementului, precum şi autonomia operaţională a subsidiarelor, sunt anihilate. Acest lucru încalcă articolul 4 al OUG 109/2011, care subliniază faptul că statul român nu are voie să intervină în managementul zilnic al companiilor pe care le controlează, ci trebuie să asigure autonomie operaţională, şi articolul 142 din Legea 31/1990, care interzice transferul funcţiilor strategice către acţionarul majoritar. De asemenea, centralizarea celor două funcţii este în conflict cu prevederile articolului 48 din Legea 123/2012, care solicită independenţa activităţilor de furnizare şi distribuţie;

• Electrica va avea drepturi privilegiate în detrimentul Fondului în calitatea sa de acţionar minoritar, împiedicând, prin urmare, Fondul să se implice în procesul de decizie şi să aibă acces la aceleaşi informaţii ca acţionarul majoritar, Electrica. Acest fapt încalcă principiile OECD privind guvernanţa corporativă legate de tratamentul egal al tuturor acţionarilor;

• Electrica consideră că se impune ca membrii Consiliilor subsidiarelor să semneze contracte plătite de consultanţă şi reprezentare cu aceasta, în calitate de acţionar majoritar. Aceasta este o încălcare a Codului de Guvernanţă Corporativă al BVB, care subliniează faptul că tranzacţiile cu părţi implicate trebuie să fie evaluate de directori şi experţi independenţi;

• Electrica va avea în vedere creşterea veniturilor sale din contracte plătite de consultanţă strategică şi management, majorând costurile şi scăzând profitabilitatea subsidiarelor, şi având, astfel, un impact negativ asupra beneficiilor financiare ale acţionarilor. Acest lucru este în dezacord cu articolul 127 din Legea 31/1990 privind conflictul de interese şi articolul 136, care subliniază faptul că interesul companiei ar trebui să prevaleze în faţa interesului oricărui acţionar (în acest caz Electrica), se arată în comunicat.

FP vrea echivalarea propriilor acţiuni la subsidiarele de distribuţie în acţiuni la societatea-mamă 

Conform acordului dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional, statul va vinde 51% din acţiunile Electrica în luna iunie. Vânzarea de acţiuni va avea loc concomitent atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra, pe modelul Romgaz.

Anterior, Fondul Proprietatea a cerut statului român transferul pachetelor sale minoritare la compania mare, Electrica SA. În acest mod, FP ar putea vinde pe bursă acţiunile deţinute. În cazul listării va ajunge pe piaţa de capital doar compania mare, nu şi subsidiarele, ceea ce înseamnă că FP nu-şi poate lichidiza pachetele de acţiuni deţinute. O altă soluţie avansată de către FP ar fi folosirea fondurilor obţinute în listare pentru cumpărare pachetelor minoritare din societăţile de distribuţie şi furnizare. Această propunere nu are mari sorţi de izbândă, deoarece Electrica vrea să folosească banii pentru investiţii. Anterior, Electrica a anunţat planuri pentru realizarea a două ferme eoliene, dar acestea au fost suspendate.

Mai puteţi citi:

Bugetele Electrica şi Transelectrica, tăiate de cosaşi: serviciile de defrişare şi vopsire au fost plătite la suprapreţ

Echipele profesioniste de tăietori de lemne, vopsitori de stâlpi şi cosaşi au făcut o pagubă de 16 milioane de lei companiilor Electrica şi Transelectrica numai în anul 2012.

Director înlocuit după 12 ani la Electrica Distribuţie Alba. Noul şef este preşedintele organizaţiei de tineret PSD

Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Alba are un nou director. Preşedintele organizaţiei de tineret a PSD Alba, Bogdan Medrea (33 de ani) este cel care a primit funcţia de conducere. Ioan Perju este înclouit din funcţie după 12 ani la conducerea societăţii.

Distribuitorii de energie se plâng de drumurile blocate, după ce vicepremierul Liviu Dragnea a cerut verificarea investiţiilor asumate la privatizare

Companiile de distribuţie a energiei dau vina pe căile de acces la reţelele avariate, care au fost de multe ori îngreunate, sau chiar blocate, dar şi pe întinderea geografică a mare a zonelor unde a fost nevoie de intervenţie.

Complexul Energetic Oltenia, Electrica şi Romgaz ar putea participa la realizarea proiectului de 1,2 miliarde de euro de la Tarniţa

Varianta nouă pentru realizarea hidrocentralei de la Tarniţa: Departamentul pentru Energie ia în considerare participarea Complexului Energetic Oltenia, Electrică şi Romgaz la compania de proiect care să realizeze hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, pe lângă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care şi-au anunţat dinainte interesul, a afirmat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Angajaţii Electrica vor putea prelua acţiuni la filialele privatizate până la finele anului 2014. Cum a plimbat statul tranzacţii de 700 de milioane de euro

Angajaţii, conducerea şi pensionarii care au avut ultimul loc de muncă în cadrul Electrica vor putea achiziţiona pachetul de maxim 10% la filialele deja privatizate până la 31 decembrie 2014, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Departamentului pentru Energie.

Guvernul vrea să modifice contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud cu Enel, după ce a pierdut un proces la Paris

Departamentul pentru Energie îi va împuternici pe reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor la Electrica S.A. să aprobe încheierea unui act adiţional la contractul de privatizare semnat cu Enel pentru filiala Electrica Muntenia Sud, legat şi de componenţa tribunalului arbitral.

Nuclearelectrica a vândut către Electrica Furnizare electricitate în valoare de peste 10 milioane de euro

Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica, a vândut săptămâna trecută electricitate în valoare de 45,4 milioane de lei (10,2 milioane de euro) furnizorului de profil Electrica Furnizare. Energia (262.800 MWh) va fi livrată în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2014, la preţul de 173,01 lei pe MWh.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite