Fondul Proprietatea cere ca acordul dintre Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power să fie semnat după aprobarea Strategiei Energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,4 miliarde de euro, fără  a include costurile cu dobânzile
Construcţia Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,4 miliarde de euro, fără  a include costurile cu dobânzile

Fondul Proprietatea, care deţine 9,1% din acţiunile Nuclearelectrica, vrea ca încheierea memorandumului de înţelegere cu China General Nuclear Power Corporation privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă să fie amânată şi să aibă loc abia după ce Guvernul va aproba strategia energetică.

„Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că, în data de 29.09.2015, a primit o solicitare de la unul dintre acţionari, şi anume Fondul Proprietatea, (...) pentru suplimentarea ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 22.10.2015, cu următorul punct: Aprobarea amânării încheierii Memorandumului de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă până la data aprobării strategiei energetice naţionale de către Guvernul României“, a anunţat Nuclearelectrica, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Autorităţile încearcă de circa doi ani să elaboreze o nouă strategie energetică, cea actuală fiind depăşită. Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţau în primăvară că documentul va fi definitivat în septembrie sau octombrie.

Andrei Gerea, ministrul Energiei, declara luni că memorandumul cu China General Nuclear Power Corporation, care stă la baza contractului pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ar putea fi semnat în luna noiembrie, astfel încât construcţia celor două unităţi să înceapă în termen de doi ani.

„Bine că am reuşit să ajungem la o înţelegere şi vom semna acel memorandum. Este o investiţie extraordinar de mare şi greu mai vezi astfel de investiţii în perioada asta. A trebuit să trecem nişte bariere, pretenţiile au fost mari şi de o parte şi de alta, bariere venite şi din legislaţia europeană. Important este că anul acesta le-am depăşit“, a spus Gerea.

În urmă cu şapte ani, Nuclearelectrica avea şase investitori străini interesaţi să construiască reactoarele 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă. În prezent, însă, o singură companie, China General Nuclear Power Corporation, este în discuţii cu ministerul Energiei pentru dezvoltarea acestei investiţii, estimată la 6,4 miliarde euro.

Centrala din Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite