E.ON a găsit soluţia pentru gaze mai ieftine: să spargem Petrom şi Romgaz în mai multe societăţi. Compania cere intervenţia Consiliului Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romgaz şi Petrom extrag fiecare câte jumătate din producţia naţională de gaze, în vreme ce importurile s-au redus dramatic în ultimii ani din cauza liberalizării   FOTO Reuters
Romgaz şi Petrom extrag fiecare câte jumătate din producţia naţională de gaze, în vreme ce importurile s-au redus dramatic în ultimii ani din cauza liberalizării   FOTO Reuters

Reprezentanţii E.ON România consideră că în ţara noastră nu există o piaţă a gazelor în adevăratul sens al cuvântului, atâta timp cât există doar doi mari producători, Petrom şi Romgaz, şi propun spargerea acestora în mai multe companii, astfel încât să existe competiţie pe piaţă.

„Să fim serioşi, nu avem piaţă, din moment ce există doar doi producători interni. Consiliul Concurenţei ar trebui să se uite la acest sector. O măsură ar fi să spargem producătorii, astfel încât în loc de doi să fie şase-şapte şi să existe competiţie pe piaţă“, a declarat Frank Hajdinjak, şeful diviziei din România a grupului german, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

El a mai spus că liberalizarea pieţei industriale a gazelor înainte de termenul prevăzut în calendarul de dereglementare este un pas periculos atât pentru consumatorii industriali, cât şi pentru operatorii din sectorul gazier.

„Acest pas este foarte periculos pentru industrie şi pentru toţi operatorii din sectorul gazelor, pentru că scade consumul, scad volumele furnizate, iar noi pierdem consumatorii“, a afirmat el, citat de Agerpres.ro

Petrom este deţinută majoritar de către grupul austriac OMV, în vreme ce statul român şi Fondul Proprietatea sunt acţionari semnificativi. Romgaz este deţinut în mare majoritate de către statul român, iar Fondul Proprietatea deţine o proporţie semnificativă. Ambele societăţi sunt listate la bursă, Romgaz fiind prezentă şi pe bursa de la Londra. Cele două companii produc fiecare câte jumătate din producţia naţională de gaze. Alături de acestea, un mic competitor este Amromco.

ANRE vrea terminarea liberalizării în vară

Anterior, Niculae Havrileţ, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a afirmat că liberalizarea trebuie stopată în vară întrucât preţul pieţei a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale şi a unor importuri mai mici de gaze.

„Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici — n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului“, a spus Havrileţ.

El a arătat că 75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceştia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare. Restul de 25% din piaţa reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.

Şi Ponta a cerut Consiliului Concurenţei să supravegheze sectorul

În urma cu câteva săptămâni premierul Victor Ponta cerea Consiliului Concurenţei să supravegheze sectorul, astfel încât liberalizarea preţurilor la producţia internă să nu decurgă pe ideea "operaţia a reuşit, pacientul a murit".

De asemenea, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, avertiza producătorii că Guvernul ar putea introduce o suprataxă de 97% pe profiturile realizate din liberalizare în cazul în care consumul actual de gaze nu s-ar menţine şi s-ar pierde locuri de muncă. Marii consumatori de gaze, Azomureş şi InterAgro şi ArcelorMittal, s-au plâns de preţurile mari ale acestora, ceea ce le afectează puternic competitivitatea.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/liberalizare-gaze" target="_blank">View the story "liberalizare gaze" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite