Cutremurul Siveco şi replicile sale. Un posibil efect: distrugerea jucătorilor români din industria de IT&C

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siveco România, afaceri în scădere cu 11,7%

Dincolo de implicaţiile juridice, descinderile la foc automat din această săptămână la Siveco ar putea avea ca efect distrugerea pieţei de IT autohtone. Siveco România a jucat pe mize mari, atât în ţară, cât şi în străinătate, provocând uimirea, consternarea şi, desigur, nemulţumirea multora. Dar când mascaţii vin peste tocilari, ce mai rămâne în urmă?

Economia României nu se poate lăuda cu multe industrii de succes după 1990.

Sectorul IT era totuşi un titlu de glorie al ţării noastre din momentul în care exodul minţilor din domeniu a mai încetinit, ca urmare a apariţiei unor jucători autohtoni puternici.

Jucători care au ajuns, în cele din urmă, să vorbească de la egal la egal cu multinaţionalele.

Cazul Siveco, fără să ne amestecăm în treaba justiţiei, a aruncat acest sector într-o mare dilemă.

„Dacă IT-iştii sunt trataţi ca interlopii, noi ce viitor mai avem?“ O astfel de întrebare şi-o pun însă nu numai şefii acestei industrii, ci şi angajaţii ei, cei care au ales să construiască în România în loc să emigreze ca atâţia alţi confraţi, ştiut fiind că forţa de muncă specializată în domeniul IT îşi găseşte destul de uşor locul în alte ţări.

Tot ce a construit legea care oferea facilităţi fiscale angajatorilor de specialişti IT pentru a putea, la rândul lor, să ofere salarii atractive şi să menţină astfel în ţară o mână de lucru calificată, a fost distrus, într-o săptămână, prin felul brutal în care Siveco a fost pusă, cum se spune, pe coji de nucă.

Atenţie, că firma amintită nu este singura care are contracte de informatizare cu statul român şi nici măcar cea care are cele mai multe asemenea contracte. Probabil că şi celelalte companii IT româneşti se uită cu teamă la viitorul lor.

Dar, cum statul român trebuie să se informatizeze în orice caz, iar acest proces nu este nici pe departe încheiat.

Cu ce companii se va mai va mai popula acest sector, dacă firmele româneşti sunt vinovate de a fi făcut afaceri cu statul?

Foarte probabil, există deja o mulţime de firme străine care îşi freacă mâinile de bucurie, aşteptând şansa vieţii lor de a ocupa piaţa românească acolo unde nu au făcut-o deja.

Care este efectul pe termen lung al acestei înlocuiri? Acelaşi ca întotdeauna când capitalismul românesc este trecut în mâini străine.

Aşadar, asistăm la un proces de distrugere a capacităţilor româneşti în IT.

Care va fi cu adevărat efectul acestui cutremur vom vedea în timp. Poate că am ajuns la constatarea că orice formă de capitalism românesc este culpabilă şi că e mai bine să ne bazăm pe capitalismul altora.

Până acum, foarte puţine schimbări de acest fel au fost fericite pentru România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite