Chimcomplex, noul proprietar al Oltchim, va păstra angajaţii şi va redeschide producţia de PVC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltchim

Noul proprietar al Oltchim, Chimcomplex, a anunţat că va păstra angajaţii şi salariile celor care lucrau până acum la instalaţiile de pe platforma din Râmnicu Vâlcea şi că vrea să relanseze producţia de PVC, material care nu se mai fabrică în România.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă, a declarat că se are în vedere păstrarea numărului actual de angajaţi, precum şi salariile pe care le au aceştia momentan, urmând ca beneficiile angajaţilor să crească ulterior, odată cu compania.

„Politica de personal se adaptează la nevoile de funcţionare ale acestor active. Resursa umană este foarte importantă. Ne-am obligat să angajăm personalul necesar exploatării acestor instalaţii. După estimarea noastră, aceasta înseamnă între 1.300 şi 1.400 de salariaţi. Vom păstra pachetul de salarii şi alte facilităţi pe care personalul le-a avut în momentul de faţă, apoi, în funcţie de rezultatul pe care îl va obţine societatea, întrevedem o îmbunătăţire, întrucât acolo sunt specialişti de valoare, care trebuie motivaţi astfel încât să desfăşoare o activitate profitabilă”, a susţinut Băncilă pentru Agerpres.

În momentul de faţă, Oltchim mai are 2.000 de angajaţi, din care 1.800 la Vâlcea şi 200 la Piteşti, pe platforma Bradu, iar la instalaţiile preluate de Chimcomplex lucrează în jur de 1.450 de oameni. „Mulţi dintre ei îndeplinesc condiţii de pensionare şi depinde ce vor decide. Noi intenţionăm să îi utilizăm în continuare, pentru că au o mare experienţă”, a adăugat el.

70 milioane de euro vor fi investiţi în primii 3 ani

El a arătat că, în primii trei ani, sunt preconizate investiţii de circa 70 de milioane de euro, pentru rezolvarea unor probleme de protecţie a mediului, pentru eliminarea unor locuri înguste şi pentru perfecţionarea unor tehnologii din punctul de vedere al costurilor de producţie. Urmează în a doua etapă, din anul trei până în anul cinci, dezvoltarea masivă a platformei de la Vâlcea, astfel încât să poată fi reluat şi fluxul de fabricare a PVC-ului.

În ceea ce priveşte producţia de PVC la Oltchim, Băncilă a explicat că tehnologiile au evoluat. „Avem în plan o instalaţie care va permite relansarea liniei de producţie a PVC-ului. Pentru acest lucru, am făcut o documentare, dar va trebui să trecem la o fază superioară şi să facem studii de fezabilitate, economice, care vor fundamenta oferte pentru astfel de instalaţii. Această tehnologie se aplică deja în Statele Unite, în China, la capacităţi mari, şi este o alternativă”, a răspuns Băncilă. Oltchim era singurul producător de PVC din România.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă în 2013. Planul de reorganizare a prevăzut vânzarea de active, care au fost împărţite în 9 grupe, iar Chimcomplex a depus o ofertă angajantă pe 6 iulie 2017 pentru cinci grupe de active, plus a şasea parţial. Pe 18 decembrie, oferta Chimcomplex a fost aprobată de Adunarea Creditorilor.

Combinatul a fost construit pentru cinci linii de producţie, pentru principalele produse: produse clorosodice, polioli şi polieteri, oxoalcooli şi plastifianţi, PVC şi pesticide. Grupa de pesticide a fost oprită odată cu intrarea în Uniunea Europeană, în 2007, iar în 2008 s-a oprit şi producţia de PVC (policlorură de vinil), odată cu închiderea rafinăriei Arpechim, de unde provenea materia primă. Oltchim era singurul producător de PVC din ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite