Cele mai bune ţări în care să faci afaceri în 2018. Pe ce loc se situează România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda insecurităţii cauzate de Brexit, Marea Britanie este cea mai bună ţară din lume pentru a face afaceri în anul 2018, România situându-se abia pe locul 43 la nivel mondial, arată clasamentul Celor mai bune ţări pentru a face afaceri, realizat de revista Forbes.

Dacă în 2017 România era clasată pe locul 45 din punct de vedere al mediului favorabil pentru a face afaceri, în anul 2018 Forbes situează ţara noastră cu două poziţii mai sus în clasament, pe locul 43. Revista sublinia, în luna decembrie, că ţara noastră are o creştere economică de 4,8%, cu un Produs Intern Brut (PIB) per cap de locuitor de 9.500 de dolari, dar şi un deficit bugetar, conform datelor de atunci, de 2,3%.

În ceea ce priveşte Bulgaria, vecinii de la sud se situează în anul 2018 pe poziţia 46 în clasamentul Forbes, picând puternic după ce în 2017 au fost clasaţi pe locul 38.

Forbes a evaluat anual, în ultimii 12 ani, caracterul prietenos al celor mai mari economii din lume. Cele mai bune ţări pentru afaceri au fost determinate prin clasificarea a 153 de ţări pe baza a 15 factori diferiţi: drepturile de proprietate, inovarea, impozitele, tehnologia, corupţia, infrastructura, dimensiunea pieţei, riscul politic, calitatea vieţii, forţa de muncă, libertatea (personală, comercială şi monetară), birocraţia şi protecţia investitorilor.

Iată primele 10 ţări în care să faci afaceri în 2018:

elvetia foto reuters

Locul 10. Elveţia - Economia Elveţiei este una dintre cele mai stabile din lume. Sectorul serviciilor joacă, de asemenea, un rol economic important. Este pe locul 10 pe lista celor mai bune ţări pentru afaceri.

singapore foto reuters

Locul 9. Singapore are o economie de piaţă foarte dezvoltată. Economia din Singapore a fost clasată ca fiind cea mai deschisă din lume, corupţia este destul de scăzută, este pro-business şi oferă rate mici de impozitare a întreprinderilor.

irlanda foto reuters

Locul 8. Irlanda a înregistrat o creştere puternică a PIB-ului. Ţara s-a aflat printre primele 10 ţări în această listă în ultimii ani şi de data aceasta este pe locul al optulea.

image

Locul 7. Danemarca are o economie de piaţă modernă, care dispune de o agricultură de înaltă tehnologie, o industrie modernă, la scară mică şi corporativă, măsuri ample de bunăstare luate de guvern, un nivel de trai confortabil şi dependenţă ridicată de comerţul exterior. Este pe locul 7 pe listă.

image

Locul 6. Hong Kong se situează pe locul 6, după ce anterior a fost pe locul 11. Ţara are cea mai mare inflaţie din top 20.

image

Locul 5. Canada a făcut un salt de la locul şapte, ocupat anul trecut, la locul cinci anul acesta. Ea are al treilea cel mai mare PIB din top 20, de 1.780 miliarde de dolari.

suedia steag foto reuters

Locul 4. Suedia, care a deţinut locul cinci în ultimii doi ani, a sărit pe locul al patrulea.

olanda steag foto reuters

Locul 3. Olanda a făcut un salt lăudabil în listă, ajungând pe locul 3 în 2018, mai devreme fiind clasată pe locul nouă.

noua zeelanda steag foto reuters

Locul 2. Noua Zeelandă este ţara care ocupă locul doi pentru al treilea an consecutiv. Ţara insulară din sud-vestul Oceanului Pacific găzduieşte doar 4,5 milioane de oameni, dar economia sa a fost în creştere cu 3,6% în 2017.

marea britanie steag foto reuters

Locul 1. Marea Britanie ocupă prima poziţie în acest an, urcând de pe locul cinci ocupat anul trecut, potrivit Forbes. Regatul Unit s-a clasat astfel printre primele 25 de ţări din fiecare dintre categorii, cu excepţia riscului politic - determinat de Brexit -, unde s-a situat cu câteva puncte mai jos. Ţara a obţinut scoruri deosebit de bune în ceea ce priveşte pregătirea tehnologică şi mărimea şi educaţia forţei de muncă. De asemenea, şi nivelul scăzut al şomajului a fost marcat ca un beneficiu.

În schimb, statele cele mai neprietenoase cu mediul de afaceri în 2018 sunt Ciad, Gambia, Haiti, Afganistan, Libia şi Yemen.

Lista completă poate fi găsită aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite