ANRE vrea să schimbe un tarif pentru Transelectrica. Beneficiarii sunt CE Oltenia, Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi producătorii eolieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de stat Transelectrica se aşteaptă la scăderea veniturilor generate de transportul electricităţii şi la pierderi, dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va uniformiza la nivel naţional o componentă tarifară plătită de producătorii de energie care reprezintă aproape jumătate din tariful de transport.

„Prin derogare de la prevederile metodologiei aprobate prin ordinul ANRE 53/2013 se propune uniformizarea tarifului de transport - componenta de introducere a energiei electrice în reţele, la nivelul componentei medii pe ţară, care este de 10,3 lei/MWh“, potrivit unui proiect de ordin elaborat de ANRE, scrie Mediafax.

Componenta de injecţie a energiei electrice în reţea este plătită către Transelectrica de producătorii care operează centrale cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW. Acest tarif variază de la 12,32 lei/MWh în Oltenia la 6,04 lei/MWh Transilvania de Nord.

În prezent, tariful mediu de transport al energiei, perceput de Transelectrica, este în valoare de 22,50 lei/MWh.

Dacă va fi acceptată, costul cu introducerea energiei în reţelele electrice ale Transelectrica va creşte pentru unii producători şi va scădea pentru alţii, având în vedere că în prezent acest tarif este diferit pentru fiecare regiune.

Octavian Lohan, membru în Directorul Transelectrica, a afirmat că uniformizarea tarifului de introducere a electricităţii în reţea nu are „niciun suport real“ şi va cauza pierderi transportatorului de energie, însă efectele la consumatorul final vor fi nesemnificative. „Transelectrica va avea pierderi, pentru că aceste tarife erau gândite să acopere nişte costuri. Această propunere a ANRE nu are niciun suport real, nu a fost fundamentată. Oricum, veniturile noastre vor scădea“, a declarat Lohan, citat de Mediafax.

Scădere pentru Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica şi producătorii eolieni

Uniformizarea tarifului de introducere a energiei în reţea pentru întregul teritoriu al ţării va duce la creşterea preţului de producţie pentru producătorii de electricitate din Muntenia, Transilvania şi Moldova cu până la 4,26 lei/MWh, în timp ce producătorii din Oltenia şi Dobrogea vor înregistra scăderi ale preţului de producţie cu până la 2 lei/MWh.

Principalii producători de energie din România sunt comasaţi în Oltenia şi Dobrogea. În Oltenia sunt localizate unităţi de producţie precum Porţile de Fier (operate de Hidroelectrica) şi complexul energetic Oltenia, care foloseşte la producţia energiei cărbunele.

În Dobrogea sunt prezenţi principalii producători de energie eoliană, precum şi centrala nuclearelectrică din Cernavodă, administrată de Nuclearelectrica.

De asemenea, uniformizarea tarifului menţionat va cauza majorarea tarifului de transport al energiei în Transilvania de Nord cu 22 %, Moldova cu 12 %, Muntenia Nord, în timp ce în Muntenia Sud, Banat şi Transilvania Sud va urca cu 6-8 %.

În Oltenia şi Dobrogea tariful de transport la scădea cu 9%, respectiv cu 2 %.

Transelectrica este compania care administrează reţeaua naţională de transport al electricităţii şi este controlată de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt companii controlate de către stat, în vreme ce producătorii de energie eoliană sunt companii private.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite