ANALIZĂ Turiştii români în 2012: mai mulţi, dar strânşi la pungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul turiştilorde pe litoralul românesc a crescut vara aceasta cu până la 20%. FOTO Mediafax
Numărul turiştilorde pe litoralul românesc a crescut vara aceasta cu până la 20%. FOTO Mediafax

Promovarea agresivă, preţurile mai bune, introducerea regimului all-inclusive şi o serie de servicii suplimentare incluse în preţ se numără printre motivele creşterii cu peste 15% a numărului de turişti pe litoralul românesc în vara acestui an, până la 1,5 milioane, dar sumele cheltuite de fiecare în parte nu au crescut faţă de 2011.

Turiştii au cheltuit pe litoral aproape 300 de milioane de euro în această vară, ceea ce rezultă o medie de 200 de euro de persoană, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Hotelierii sunt însă nemulţumiţi că o mare parte a banilor s-au îndreptat către unităţile care funcţionează la negru.

”Este un sezon clar mai bun decât 2011, putem chiar să-l comparăm cu 2008 din punct de vedere al numărului de turişti. Sumele cheltuite de aceştia nu se ridică însă la valoarea din 2008, criza se simte în continuare”, a afirmat Traian Bădulescu, consultant turism.

Astfel, românii au vrut să profite de ofertele generoase din această vară, plătind uneori şi 150 de euro pentru o săptămână, cameră dublă, la un hotel de două stele, micul dejun inclus. În plus, a crescut şi numărul turiştilor străini, care se situează undeva la circa 1,5 milioane pe an la nivel naţional.

Numărul turiştilor străini care au ales ca destinaţie România a crescut în această vară cu circa 20% faţă de aceaşi perioadă din 2011, a afirmat şi Marius Berca, director de marketing al agenţiei de turism Christian Tour.

”Ponderea turistilor străini a crescut în această vară. Principalul motiv al acestui avans este creşterea calităţii serviciilor în condiţiile în care preţurile au rămas constante. Şi în cazul Bucureştiului, numărul turiştilor străini a crescut considerabil”, a declarat Berca.

În cazul hotelului Condor din Mamaia, plusul a fost de circa 20% în această vară.

”Românii s-au săturat de criză, au mai multă încredere şi sunt mai dispuşi să cheltuiască mai mult. Sumele individuale cheltuite de către clienţi au rămas la fel. Acum însă, clienţii preferă să închirieze pe mai puţine zile, 3-5 nopţi, faţă de 6-7 noţi cât luau în verile trecute”, a afirmat Şapera Cristina, director hotel şi restaurant Hotel Condor.

Potrivit acesteia, au venit mai mulţi clienţi din partea agenţiilor de turism şi tot mai mulţi aleg să facă rezervarea online. Totodată, agenţiile şi-au schimbat optica faţă de acum câţiva ani, fiind mai dispuse să facă discounturi din cauza concurenţei online-ului.

”Am avut vânzări de circa 300.000 de lei doar de pe site-ul www.booking.com. Gradul de ocupare al hotelului a fost, în iulie şi în august, de circa 90%. În aprilie - septembrie 2011, gradul mediu de ocupare a fost de 54%”, a precizat Şapera.

Totodată, se poate observa o schimbare a profilului consumatorului la nivelul staţiunii Mamaia. Astfel, ponderea familiştilor a scăzut semnificativ, crescând în schimb numărul tinerilor.

”Practic, numărul tinerilor a depăşit 50%, iar consumul s-a mutat dinspre restaurante către zona de cluburi şi cafenele”, a afirmat Şapera.

Zona montană, vizitată de turişti străini

Şi hotelierii din zonele montane sunt mulţumiţi de cum au mers afacerile atât în această vară, cât şi în primul semestru al acestui an.

”Faţă de vara trecută, numărul turiştilor a fost asemănător în iunie şi iulie. În august am înregistrat un plus de circa 25%, avans reprezentat aproape în totalitate de turişti străini, în special din Italia şi Slovenia”, a afirmat Adrian Diaconescu, director general Zada Hotel din Predeal.

În cazul unităţii respective, promovarea mai agresivă a dus la creşterea numărului de turişti străini cu circa 150% în acest an, iar vânzările ar putea avea un avans de circa 80-90% la nivelul întregului an.

Problemele hotelierilor rămân mari

Evaziunea fiscală, proprietarii de case care îşi închiriază camerele turiştilor fără a plăti nicio taxă, infrastructura rutieră deficitară sau numărul mare al taxelor se numără printre problemele cele mai mari cu care se confruntă hotelierii.

”Probabil în jur de 70% din turiştii care vin în zona Bran-Moeciu se cazează în case particulare, acceptând să plătească sume mai mici şi acceptând condiţii mai modeste de cazare. Proprietarii de case fac astfel concurenţă neloială unităţilor de cazare care lucrează corect şi sunt obligate să plătească un număr de taxe”, a afirmat Diaconescu.

Numărul mare al taxelor şi volumul semnificativ al acestora reprezintă o mare problemă pentru patronii unităţilor de cazare care vor să joace cinstit. Aceştia au de înfruntat atât concurenţa venită din partea proprietarilor de case care nu plătesc taxe, cât şi pe cea a hotelierilor din ţări precum Bulgaria, care au taxe mult mai mici. 

Alte probleme ale turismului românesc sunt lipsa unei promovări agresive, problemele infrastructurii rutiere şi calitatea deficitară a serviciilor, mai ales în comparaţie cu ţări precum Bulgaria şi Grecia”, consideră şi Bădulescu.

O măsură care ar trebui luată este cea a scăderii TVA-ului de la 24% pentru restaurant la 9%, cât este la cazare, atrag atenţia hotelierii.

Turişti mai mulţi, dar sume constante

Suma medie cheltuită de un turist român pe un pachet turistic faţă de vara lui 2011 se ridică la circa 200-250 de euro, la care se adaugă încă pe atât pentru banii de buzunar. Suma este aproximativ egală cu cea de anul trecut.

Principalul motiv îl reprezintă faptul că efectele crizei încă se fac simţite, iar românii nu sunt încă dispuşi să cheltuiască mai mult.

Am redus uşor tarifele pentru acest an pentru a creşte gradul de ocupare. Numărul mai mare al turiştilor va aduce însă, la sfârşitul anului, venituri mai mari”, a precizat Diaconescu.

Anul viitor are semne bune
 
Cât despre anul viitor, Bădulescu consideră că va fi mai bun decât 2012, pe măsură ce situaţia socială va deveni mai stabilă.
 
”De regulă, într-un an electoral, oamenii se deplasează mai puţin şi cheltuiesc mai puţini bani pe vacanţe. Unul din motive îl reprezintă gradul mai ridicat al instabilităţii politice şi sociale, inerente unui an electoral”, a afirmat acesta.

Totodată, organismele financiare internaţionale estimează o creştere economică pentru România mai solidă decât în acest an. În 2012, economia a avut de suferit atât din cauza secetei şi a instabilităţii politice, cât şi a tensiunilor existente în zona euro.

Hotelierii estimează o uşoară creştere a tarifelor în 2013 pentru a profita de un număr mai mare al turiştilor şi pentru a recupera din investiţiile făcute în ultimii ani în modernizarea unităţilor de cazare.

În plus, pe măsură ce situaţia din zona euro se va calma, turiştii străini vor fi  dispuşi să călătorească mai mult şi să aloce mai mulţi bani în acest scop.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite